Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Egyházaink

Tiszteld apádat és anyádat!

Horváth Andrea | 2024.04.11.

A „hosszú” élet titka című előadás nyitotta meg a Zsidó Szabadegyetem újabb sorozatát, melynek ezúttal már a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület közösségi helye adott otthont.

A szülői tisztelet fogalmát Kurucz Ákos rabbi járta körül, bemutatva az évezredek változásait – mind vallási, jogi és társadalmi értelemben. Kiindulópontként a jogot választotta, melynek egyik formája az ősi, természeti jog: ez szinte kódolva van az emberben, egy rajtunk kívülálló akarathoz kapcsolható – tájékoztatta a Médiacentrumot Schmidt Orsolya elnök. 

Az ősi társadalmak elsődleges családi modelljében az apa pater familias-ként volt jelen, erős vezetőként, akit kötelező tisztelet vett körül. Nem kiérdemelni kellett azt, hanem elvárt viszonyulás volt a családfő felé. A Tízparancsolat két változatában megjelenő „Tiszteld apádat és anyádat”
parancsolata is eltérő gondolatokat, értelmezési lehetőségeket ad a családon belüli kapcsolatokra.

Ugyanakkor a „tisztelet” és a „hosszú élet” fogalmak találkozása a Tórában (Mózes öt könyve) már a minőségi, tartalmi érzelmek jelentőségére mutat rá és nem az élet éveinek számára. Az I-III. századi zsidó hagyomány írott emlékei már a túlvilági jutalmat is említik a megfelelő tisztelet kapcsán – a kötelező családfői tisztelet átalakul, belsővé válik.

Az előadás záró részében Kurucz Ákos feltette a kérdést, hogy miért nem jelenik meg a szülő szeretete, a tisztelet fogalom helyett – ahogy az a Tízparancsolatban a felebarátok, idegenek kapcsán előfordul. A válaszok száma itt is bőséges lehet, melyek keresésébe a hallgatóság is bekapcsolódott és formálta beszélgetéssé a szabadegyetem első programját – mondta az elnök.

A folytatás április 24-én várja az érdeklődőket, egy újabb érdekes témával, a zsidó identitás keresésével.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: