Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Többet költhettünk

Huszár Hajnal | 2024.01.28.

Egy kicsivel többet költhettek a pápaiak tavaly, mint 2022-ben – ezt mutatja a GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi vásárlóerő-index kutatása. A független GfK minden évben 42 európai országra vonatkozóan készíti el vásárlóerő tanulmányát a települések és irányítószám-körzetek szintjéig, ezt a tanulmányt vásárolja meg minden esztendőben az önkormányzat.

De mi is az a vásárlóerő-index?

A vásárlóerő-index évek óta az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb mutatószám, mely az egyes országok fogyasztóiban rejlő lehetőségeket vizsgálja. A vásárlóerő az adózás után egy főre, illetve egy háztartásra jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti, melynek alapjául a személyi jövedelemadó-bevallásból származó adatok, a társadalmi transzferekkel kapcsolatos statisztikák és a gazdasági intézetek előrejelzései szolgálnak. A kutatás során mért értékek megfelelnek a rendelkezésre álló nominál jövedelmi értékeknek, azaz nem követik az inflációt és a regionális árkülönbségeket sem tükrözik.

Ilyen volt a 2023-as esztendő Pápán

A megyeszékhelyeket, megyei jogú városokat és Pápát összehasonlítva a tanulmány szerint városunkban 2023-ban az egy főre jutó vásárlóerő-index az átlagnál 4 százalékkal volt magasabb, megelőzte például Szombathelyt, Debrecent, Szegedet, de elmaradt Veszprém, Kecskemét, Győr mögött.


Ugyanakkor a kutatások szerint, míg Veszprémben 2021 óta csökkent ez a mutatószám, addig városunkban körülbelül ugyanolyan mértékben növekedett, a két település közti különbség pedig 8,7-ről 5,5-re csökkent. Ajkával összehasonlítva városunkat szintén pozitív elmozdulás látszik Pápa javára. Ajkán 2021-ben 105 volt a vásárlóerő-index (a magyarországi átlagot számítják 100-nak), ez 103,6-ra csökkent 2022-ben, tavaly pedig 103,7-re kúszott fel. Városunkban ehhez képest az elmúlt három év folyamatos emelkedést mutat: a 2021-es 102,6-ról előbb 103,9-re emelkedett, 2023-ban pedig elérte a mutatószám a 104-et.


Hasonló eredményt hozott a GfK kutatása az egy háztartásra jutó vásárlóerő-index vonatkozásában is. Itt tavaly 105 százalékon teljesített Pápa a hazai átlaghoz képest, megelőzve 16 megyeszékhelyt.

Az elmúlt éveket vizsgálva az állapítható meg, hogy városunkban ez a mutatószám 2021-ről 2022-re emelkedett, 2022-ben és 2023-ban pedig változatlan maradt. Veszprémben ez a szám csökkent az elmúlt években, Ajkán pedig a csökkenés után ugyan történt apró pozitív elmozdulás a tavalyi évben, de még mindig nem érte el a 2021-es szintet. Ez azt jelenti, hogy Pápa és Veszprém között jelentősen mérséklődött a különbség, Ajkát pedig 2021 óta megelőzzük.    


Egy kis kitekintés

A GfK kutatási adatait vizsgálva a Pápai Járásról az mondható el, hogy az egy főre jutó vásárlóerő-index 98,8 százalék az országos átlaghoz viszonyítva, az egy háztartásra jutó viszont meghaladja az átlagot és 2023-ban 103 százalék volt. Természetesen a települések között nagy eltérések vannak. Nyárádon például az egy főre jutó vásárlóerő-index 93 százalék az országos átlaghoz mérve, az egy háztartásra jutó viszont 103 százalék. Pápasalamon ennél kicsit kevésbé szerencsés helyzetben van, ott 77,5 százalékon állt tavaly az egy főre jutó és 78,9-en az egy háztartásra jutó vásárlóerő-index. Takácsi is az erősebb községek közé tartozik, ott az egy főre jutó mutatószám 99,4 százalékon volt múlt évben, az egy háztartásra jutó vásárlóerő-index azonban meghaladta a pápait is és 107,1 százalékos eredményt hozott.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: