Tököljünk!
Az ősz beköszöntével Pápán is egyre több üzlet polcain jelennek meg a változatos színű tökfélék. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy bár az üzletekben nem mindig különítik el jól láthatóan az egyes tökféléket, nem mindegyikük ehető.
A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz.
Nagyon fontos, hogy a vásárlók még az üzletben meggyőződjenek arról, hogy az étkezési célra vásárolt termék valóban fogyasztható-e!
Emberi fogyasztásra sütőtököt válasszuk, de ebben az esetben is alaposan tájékozódjunk a megvásárolni kívánt tök fajtájáról! Figyeljünk a termék kinézetére is, csak tiszta, sérülésektől és kártevőktől mentes tököt válasszunk!
Illusztráció: Maria Godfrida képe a Pixabay -en