Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Tudatossággal a felére csökkenthető a hulladékmennyiség

Huszár Hajnal | 2023.10.24.

Válogass velünk! Gyűjts te is szelektíven – ezzel a címmel tartanak több előadást a szakemberek a Pápai Nyugdíjas Egyesület tagjainak. A programsorozat az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás európai uniós projektje keretében zajlik, melynek célja a szemléletformálás és a tudatosabb hulladékkezelés erősítése a lakosság minden korosztálya esetében.


-A szelektív hulladékgyűjtés, a fenntartható fejlődés és a környezettudatos magatartás erősítése a célja a projektnek. Itt Pápán a zöld háztartás megvalósítása kerül előtérbe – közölte Lakatos Béla szakmai projektvezető.
A pápai szépkorúaknak ma délután tartott előadáson a központi téma az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés volt.
-Az otthoni újrahasznosítás minden termék esetében fontos, legyen szó régi ruhákról, pet palackokról, vagy minden olyanról, amit amúgy az ember már kidobna. Számtalan gyakorlati ötletet adunk a háztartásoknak – magyarázta a projektvezető, de az előadáson bemutatták azt is, hogy nagyban, gazdasági társaságok szintjén milyen módon zajlik az újrahasznosítás, milyen hulladékokból mi mindent gyártanak az erre szakosodott cégek.


Lakatos Béla arra figyelmeztetett, a ma embere rengeteg hulladékot termel és ebből hamarosan nagy baj lesz.
-Nagyon sok a szelektíven gyűjthető hulladék a háztartási szemét között, mert az emberek egyszerűen bedobják a kommunális szemétgyűjtőbe, így hatalmas mennyiségű hulladék keletkezik. Ha nem gondolkodunk előre 10, 20, 30 évre, ha nem gondolunk a gyermekeink jövőjére, akkor a hulladék hatalmas problémát fog jelenteni. 


A projektvezető hangsúlyozta, a lerakókba kerülő hulladék mennyisége a felére csökkenhetne, ha mindenki tudatosabban kezelné a hulladékot. A királyszentistváni hulladékkezelő telep kapacitása körülbelül 2035-ig tarthat, addig még több ezer tonna hulladék kerül be oda. Ezt utána rekultiválni kell, aminek óriási költségei vannak. A cél tehát csak az lehet, hogy minél inkább csökkentsük a lerakóba kerülő hulladék mennyiségét, erre pedig a szelektív gyűjtés és az újrahasznosítás nagyszerű lehetőség.
 


 • Friss hírünk
  TECHNIKA

  Megvan az első piramis!

  Az ismert civilizációfejlődés-történet egészét...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: