Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Tudod, mi az a papsajt?

Szél Móni | 2024.01.30.

Ha nem, nem volt gyerekkorod- mondják mosolyogva egy bizonyos kor felett az emberek. De kétségtelenül a papsajt, gyermekkorunk időszakát jelenti. Leginkább játszótereken és árokpartokon volt megtalálható, de nagyobb udvarral bíró iskolák is ontották a „termést”.

Kellemes, enyhén sós-sajtos ízű

Az idősebb generáció tagjai gyógyhatása miatt teát is készítettek belőle. Rendkívül hatékony immunerősítőként szolgált. Európa szerte megtalálható volt, mivel alacsony tápanyagigényű és jól tűrte a szélsőséges időjárási körülményeket.

A gyerekek szintén szívesen fogyasztották, talán ennek jótékony hatása miatt is volt kevesebb a beteg lurkó.

Tudtad?

A levelek és a virág nyálkaanyagokat, kis mennyiségben cseranyagokat, illetve C-vitamint  tartalmaznak.

A papsajt mindenekelőtt a gyulladásokkal járó betegségekre fejt ki gyógyító hatást. Hatására a duzzadt szövet meglágyul, így megindulhat a gyógyulás.

Külsőleg vagy belsőleg alkalmazva a papsajt megnyugtatja a szöveteket és megszabadítja azokat a méreganyagoktól. Mellhártyagyulladás kiegészítő kezelésére éppúgy ajánlott, mit az emésztőrendszer vagy a húgyúti rendszer és a belek gyulladásos megbetegedéseiben.

Kiváló továbbá a bőr tisztításához, pattanások kezelésére. A népi gyógyászatban időskori foltok elmulasztására is használják. Ehhez a leveleket naponta meleg vízzel átitatva a problémás bőrfelületre helyezik legalább fél órára.

Te emlékszel még a papsajtra (papsajtmályva)?

(forrás, fotó: kerteszkedek.hu)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: