Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Túl sok csontot daráltak a párizsiba, meg is bukott az ellenőrzésen

dbgroup | 2024.05.09.

Az úgynevezett Árfigyelő rendszer legolcsóbb élelmiszereit ellenőrizte a Nébih. Az első körben 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek. Egyedül egy párizsi bukott meg az ellenőrzésen.

A vizsgálat célja, hogy a fogyasztók biztosak lehessenek benne, nem csak olcsó, de minőségileg is kifogástalan termékekhez jutnak hozzá.

Az első célellenőrzés alkalmával az alapélelmiszerekre fókuszáltak az ellenőrök: búzaliszt, kenyér, UHT tej, tojás és párizsi került a hatósági kosárba. A vizsgált termékeket az Árfigyelő rendszer segítségével választották ki.

Élelmiszercsoportonként a 3 legolcsóbb terméket ellenőrizték a szakemberek, ügyelve arra, hogy azok különböző üzletláncok kínálatából kerüljenek ki.
A hatóság a termékek legfontosabb minőségi paramétereit ellenőrizte, mint például a tej esetében a zsír-, a búza finomlisztnél a hamu- vagy a párizsiban a kalciumtartalom.

A vizsgált 15 termékből egy párizsival volt probléma. A kifogásolt, nem hazai előállítású pulykapárizsi kalciumtartalma meghaladta a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt határértéket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a termék tartalmaz csontokról mechanikusan lefejtett húst (MSM) is, amit azonban az összetevők között nem jelöltek. A termék kapcsán hatósági eljárás indult, mely során élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is számíthatnak.

Forrás: Nébih

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: