Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Ugye ismerős?

Szél Móni | 2023.04.18.

Vajon Te rálépsz vagy lehajolsz érte? Mert abban biztosak vagyunk, hogy számtalanszor találkoztál már vele. Mutatjuk, milyen hatással bír.

A piros árvacsalán egy tömegesen előforduló, mégis kevéssé ismert tavaszi növény, mely egyrészt ehető, másrészt gyógynövényként is felhasználható.

Sok van belőle, mégis elhanyagoljuk

Pedig nem kellene, ennél sokkal többet érdemel. Nyílt, bolygatott területeken, akár kertben vagy szántóföldeken nagyobb foltokban találkozhatunk vele, ami megkönnyíti a gyűjtést. Kedveli a napos fekvést és a nedves, de jó vízelvezetésű talajokat.

Piros árvacsalán gyógyhatásai

  • Vizelethajtó, összehúzó, antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, izzasztó, méregtelenítő hatású. Felfázás esetén teaként vagy tinktúraként már az első jelek észlelésekor érdemes alkalmazni. Az első tavaszi allergének megjelenése előtt érdemes elkezdeni használatát.
  • Összehúzó és fertőtlenítő hatásának köszönhetően friss zúzott leveleivel vagy tömény teájával kisebb sérüléseket, horzsolásokat, rovarcsípéseket kezelhetünk.
  • Erős menstruációs vérzésre belsőleg fogyasztva is hatásos. Egyéb vérzések esetén is használható belsőleg, ám fontos tudni, hogy a belső vérzések mindig orvosi ellátást igényelnek.

Arra figyelj, ha érzékenyebb a gyomrod, akkor okozhat hasmenést.

Mutatjuk mi ehető belőle

Tulajdonképpen a növény teljes föld feletti része. de leginkább a hajtás felső (leveles-virágos) részét gyűjtik. A fogyasztása nagyon sok jótékony hatással bír hiszen sok ásványi anyag található benne (pl. vas), illetve béta-karotin és C-vitamin. Használhatod levesekhez, főtt ételekhez, vagy turmixokhoz, smootie-khoz adva a szőrök már nem lesznek zavaróak. 

Ha pesto vagy saláta készül belőle, akkor a tyúkhúr, a gyermekláncfű levele vagy a csalánlevél is tökéletes erre a célra. Teája nagyon fűízű, viszont egy kevés mentával és mézzel ízesítve kellemessé tehető az íze.

Egészségedre! Szó szerint…

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: