Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Unger Tamás: Grőber Attila 1 milliárd forint költségvetési hiányt ígér

Huszár Hajnal | 2024.05.28.

Sajtótájékoztatón bírálta Grőber Attila gazdaságpolitikai terveit Unger Tamás. A Fidesz helyi alelnöke ma délután hívta fel a figyelmet a sajtóban megjelent ígéretek közti ellentmondásokra. 
-A Gyurcsány-párt helyi elnöke és csapata nincs híján az ígéreteknek, de tudjuk, hogy szegény az, aki ígérni sem tud, egyébként pedig aki sokat ígér, keveset ad, ami a felelősség, hitelesség, sőt a szavazók komolyan vételének a kérdését is felveti – kezdte mondanivalóját.
      
A fideszes politikus szerint az ígéretek nagy része alapvetően rossz helyzetértékelésen, rossz gazdasági és költségvetési helyzetelemzésen alapszik és figyelmen kívül hagyja az önkormányzati jogszabályi, költségvetési-gazdálkodási és tervezési folyamatokat és kereteket; legfőképpen azonban láthatóan nincsenek tisztában a jelenleg érvényes árakkal, például egy közlekedésfejlesztési projekt megvalósítási költségeivel.
-Szervezéssel és odafigyeléssel nem lehet aszfaltozást kifizetni – emelte ki.

Unger Tamás arra is rámutatott, Grőber Attila az erőteljes bevételcsökkenéssel erőteljes kiadásnövekedést állít szembe a városüzemeltetés, a tömegközlekedés, a közúti infrastruktúra-fejlesztés és a közművelődés terén is – az ígéretek egy részében pedig olyan pályázati forrásokat jelöl meg, amelyek nem is léteznek.

A Gyurcsány-párt helyi elnökének tervezett adópolitikája 20 százalékos iparűzési adócsökkentést ígér, a mostani 2 százalékos adómértékből – ez hatalmasat ütne az önkormányzat költségvetésén, említett egy másik példát Unger Tamás. Az ilyen mértékű adócsökkentés ugyanis 400-450 millió forintos lyukat keletkeztetne a költségvetésben. A 2 százalékos jelenlegi adómérték azt jelenti, hogy a vállalkozások minden nettó 100 forintjukból 2 forintot fizetnek be a város költségvetésébe, vagyis teljes nettó bevételük 1/50-ed részét – emlékeztetett a fideszes politikus, kiemelve, a városvezetés mindig figyelembe vette a vállalkozások működését segítő igényeket, az elmúlt években több önkormányzati projekt támogatta a vállalkozásokat. Ilyen volt például az Ipari Park fejlesztése, a munkaerőpiaci projekt, de a továbbiakban is figyelembe kívánják venni a működésükhöz szükséges kéréseket.

A Grőber Attila által meghirdetett, nem használt gazdasági épületekre vonatkozó tervezett adóteher-csökkentést egy érdekes ténnyel kapcsolta össze. Mint mondta, ez további kiesést jelentene a költségvetés számára, de elvezet egy olyan gazdasági társasághoz, mint a Béke téri Camelot Kft.
-Így máris érthető, hogy Grőber Attila miért kapcsolódott rá olyan gyorsan a vállalkozás bejelentésére – jelentette ki Unger Tamás.
      
A Fidesz politikusa szerint a DK-vezette baloldali tömörülés a kieső bevételeket csak megszorításokkal, önként vállalt feladatokról való lemondással, például a rendezvények, egyesületek támogatásának megszüntetésével és a bevételek növelésével tudná pótolni.
-Összességében a megfogalmazott ígérethalmaz – beteljesülése esetén – megközelítőleg 1 milliárd forintos költségvetési kiesést jelent évente a város számára, ami a működés teljes ellehetetlenülését és fejlesztések teljes befagyasztását hozná magával – figyelmeztetett, hangsúlyozva – mivel Grőber Attila láthatóan elkötelezte magát a vállalkozásokat érintő adók csökkentése iránt, ez azt üzeni, hogy kimondatlanul, de a lakossági adók emelését, vagy új adónemek bevezetését tervezi a kieső bevételek pótlására.
      

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: