Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Vastapssal köszönték meg a koncertet

Horváth Andrea | 2024.04.14.

Több éves kihagyás után ismét várja a zenebarátokat a Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat. Az első fellépő a Szeged Trombone Ensemble volt. A harsonás formáció feledhetetlen koncerttel örvendeztette meg a közönséget, az alkalomnak hagyományosan az Ótemplom adott otthont.

Az alapvetően nyolctagú együttes vezetője Gyivicsán György, a Zeneakadémia egyetemi docense. Gyivicsán György 2005 őszén kezdett el Szegeden tanítani, és szívesen zenélt együtt a növendékeivel, mégpedig azért, hogy megmutassa a nagyközönségnek, hogy mennyire sokszínű és sokoldalú a harsona. A nyolcas formáció teljesen újszerű és ritkaságszámba megy ma is. Pápán négyen léptek fel, mint mondta a vezető, nincsen fixen meghatározva, hogy hány tagú az együttes, annál is inkább, mert többen külföldön élnek, tanítanak, dolgoznak, így mindig változó a szereplő harsonaművészek személye.

– Sok növendékem végzett, lediplomázott és állást kaptak ki-ki az országon belül, de sokan az ország határain túl is, és nyilván az egy mérföldkő volt az együttes történetében, mikor elhatároztam azt, hogy vigyük ki most már ezt az együttest az egyetem falai közül, és ne csak mint egy egyetemi óra legyen, vagy felszabadult örömzene, hanem mutassuk meg a nagyközönségnek. Vannak az együttesben még a mai napig olyanok, akik a növendékeim, de vannak olyanok is, akik már kollégáim lettek, hiszen profi zenekarokban játszanak.

– A harsona megállja a helyét mindenféle stílusban, tehát a könnyűzenében, a klasszikus zenében, a filmzenében, a jazzben, popban, rockmuzsikában, és a klasszikus zenén belül is, a barokk, a reneszánsz, a romantikus zenében. A harsona egy viszonylag új hangszer, nagyon kevés zeneszerző komponált rá művet, kénytelenek vagyunk ezért átiratokat játszani. Az átiratok között is vannak olyan darabok, amit eredetileg a szerző kórusra írt, van olyan, amit eredetileg orgonára, s van olyan, amit szimfonikus zenekarra, de mi mégis csak és kizárólag harsonákon szólaltatjuk meg ezeket a műveket.

A pápai koncerten a fellépők Gyivicsán György mellett Sztranyák Dávid, a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar basszus harsonása, illetve a Budapesti Operettszínház basszus harsonása,  Tóth Márk, a Budapesti Operettszínház első harsonása, valamint Czirok Zoltán, a Budapesti MÁV Szimfonikus Zenekarnak az első harsonása voltak. Szerepelt a műsoron klasszikus zene, orgonamű, filmzene és könnyedebb dallam is. Musica Pannonica Reformata május 18-án folytatódik az Orgonák éjszakáján Elischer Balázs orgonaművész koncertjével, melyen közreműködik Eisenbeck Ágota, majd októberben a Szent Efrém Férfikar teszi fel a koronát az idei sorozatra.

 

 

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: