Vendégváró falatok – nem csak Húsvétra
Ismerős az az érzés, amikor a család vagy a barátok az utolsó pillanatban bejelentkeznek egy gyors látogatásra? Kellene valami vendégváró sütemény, de egy óra és itt van a vendégsereg? Két gyors receptet mutatunk, egy édeset és egy sósat, mindkettő garantáltan finom és gyakorlatilag elronthatatlan.
Áfonyás / csokoládédarabos muffin
Hozzávalók 12 muffinhoz:
10 dkg vaj
15dkg cukor
20dkg liszt
120 ml tej
2 db tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 marék aszalt vörösáfonya vagy csokoládédarabok
A hűtött hozzávalókat a tészta összeállítása előtt vegyük ki a hűtőből, hogy a vaj megpuhuljon, a tojások és a tej pedig szobahőmérsékletűek legyenek.
A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A vaniliás cukrot is a masszába keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd két részletben elegyítjük a masszával, majd a tejet is beleöntjük a keverékbe. Sűrű, csomómentes tésztát kapunk. Ez az alaprecept, amibe aszalt áfonyát vagy csokoládédarabokat is belekeverhetünk.
A masszát muffinpapírokba kanalazzuk. Előmelegített sütőben, légkeveréses módban, 180 fokon 18-20 percig sütjük.
Túrós pogácsa
Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg vaj
25 dkg liszt
1 evőkanál só
A tetejére:
1 tojás
Nagy szemű só és egész kömény / Szezámmag / Lenmag
A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk kicsit megpuhulni, majd összegyúrjuk a túróval, a liszttel és a sóval. Az így kapott masszát pihentetjük 10 percig. Közben előmelegíthetjük a sütőt 200 fokra. A tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk bevagdossuk a tetejét. Kis pogácsákat szaggatunk belőle vagy ha nem akarunk vesződni, egyszerűen fel is vághatjuk. Helyezzük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojással, majd ízlés szerint szórjunk rá nagy szemű sót, egész köményt, len- vagy szezámmagot. Légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Ez a két harapnivaló nálunk örök kedvenc, remélem másnak is megjön a kedve és elkészíti őket. Gyerekkel is jó program lehet megsütni őket, hiszen roppant egyszerű tésztákról van szó.