Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Veszélyben a kis kedvencek!

Pintér-Papp Eszter | 2024.07.09.

Napok óta tartja magát a kánikula, a forróság sok ember szervezetét megviseli, vannak, akik ezeket a napokat csak hűtött helyiségekben tudják átvészelni. Sokan azonban nem gondolnak arra, hogy a tartós meleg a kis kedvenceinket is megviseli. Pápán is gyakran találkozhatunk a déli órákban kutyáikat sétáltató gazdikkal, akik talán nem is gondolnak arra, hogy a forró betonon vagy aszfalton járni milyen kellemetlen az állatoknak.

Szakemberek azt javasolják, indulás előtt ellenőrizzük, hogy a körülmények alkalmasak-e arra, hogy sétálni induljunk a kutyával. Ezt nagyon egyszerűen megtehetjük, mindössze annyi a dolgunk, hogy a kézfejünket lehelyezzük a járda egy napsütötte pontjára és ha nem bírjuk 5 másodpercig ott tartani, a felszín nem alkalmas a kutyasétáltatásra. Fontos tudni, hogy a jelenlegi időjárási körülmények között az aszfalt akár 62 fokra is felmelegedhet.

Ha lehetőség van rá, inkább kora reggel és késő este vigyük sétálni a kutyákat. Ha ezt nem tehetjük meg, részesítsük előnyben a fűvel borított területeket! Ha ez sem megoldható, használjunk mancsvédő krémet a séta előtt! Fontos, hogy séta közben is itassuk a kutyát!

A kutyusoknak nemcsak a tappancsa érzékeny a melegre, gyakran előfordul, hogy kedvencünk egész teste túlhevül a nagy melegben. Ennek tünetei többek közt légzési nehézségek, erőteljes lihegés, láz, szapora szívverés, magas pulzusszám, bő nyáladzás, élénkvörös, kékes vagy szürkés íny, letargia, hasmenés, illetve hányás, remegés.

Ha a kutyán ezeket a tüneteket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz, de addig is hűtsük le a kutya testét! Itassuk is meg kedvencünket szobahőmérsékletű, semmi esetre sem jéghideg vízzel!

Vigyázzunk kedvenceinkre a kánikulában!

Illusztráció: Andi képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: