Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Veszélyes hőség – Harmadfokúra emelik a hőségriasztást

Pintér-Papp Eszter | 2023.08.24.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ajánlását – a jelenleg érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28., hétfő 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan. Így péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. 

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért fontos, hogy a nagy melegben fogyasszunk több folyadékot, lehetőség szerint vizet! A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjunk a tűző napon!

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Fokozottan figyeljünk egymásra!

Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve felhevült testtel semmiképpen ne ugorjanak a vízbe!

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezésünk, időnként kapcsoljuk be, de a hőmérsékletet ne állítsuk 27 foknál hűvösebbre! A készüléket szakaszosan használjuk az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Illuszztráció: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: