Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Vigyázat! Vadak!

Huszár Hajnal | 2023.09.21.

Az augusztusi őzüzekedés után a szeptember a gímszarvasok nászának ideje. A bőgés idején a szokottnál nagyobb eséllyel találkozhatunk az utak mentén vagy akár az utakon átfutó szarvasokkal. A szakemberek azt kérik a járművezetőktől, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek.


-Főleg az esti és a hajnali órákban lehet számítani a vad jelenlétére az utak mentén. A gímszarvasok párzása során a bikák egymást, illetve a hím a nőneműt hajtja, űzi és ilyenkor bizony nem veszik figyelembe, hogy egy országút keresztezi az útjukat – magyarázta Pölöskei Balázs, a Bakonyerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője. Mint mondta, a szarvas alapvetően az erdei és erdő széli területeket használja, de nagy kiterjedésű mezőgazdasági területeken is szívesen tölti az idejét ilyenkor, például a kukoricásokban vagy a napraforgó táblákban. Egy kifejlett szarvasbika a bőgés elején akár 200 kilogrammos is lehet, a lendületi energiájával megnövelt erőhatás súlyos sérülést okozhat egy baleset esetén minden érintettnek. 


-A legnagyobb óvatosságot kérjük az autósoktól, ha szarvast látnak az út mentén, vagy kiugrik eléjük. A legjobb, ha teljesen állóra fékezik a járművet, átengedik a vadat és arra is számítanak, hogy az elől futó vad után egy másik is érkezik – figyelmeztetett. Kiemelte, ilyen esetben a legfontosabb az autóban ülők testi épsége.
-Ne próbálják kikerülni a vadat, a kormányt ne rántsák el! Ha elhúzzák a kormányt árokba futhat a jármű vagy éppen a szembe jövő sávban egy másik autóval ütközhet.

Ha mégis vadelütéses baleset történik a 112-es számon kell segítséget kérni. Szerencsére kevés ilyen eset történik térségünkben. A Bakonyerdő Zrt. működési területén is ritka az ilyen baleset, de a Pápai Rendőrkapitányságtól kapott információk szerint is csak néhány szarvaselütéses baleset volt az elmúlt öt évben.


 • Friss hírünk
  TECHNIKA

  Megvan az első piramis!

  Az ismert civilizációfejlődés-történet egészét...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: