Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Vigyázat, itt a méh és darázs szezon!

Babos Petra | 2024.04.14.

A jó időben többet tartózkodunk a szabadban és ez természetesen azzal is együtt jár, hogy többet találkozunk különböző rovarokkal, bogarakkal, sajnos sokszor nem épp kellemes módon. Dr. Szűcs Ildikó belgyógyászt, háziorvostan szakorvost a méh-és darázscsípések veszélyeiről kérdeztük.

-A méhek a fullánkjukat bennünk hagyják, a méregzsákjukkal együtt, a darazsak pedig többször szúrkálódhatnak. Hogy is néz ki a rovarcsípés helye? Egyszerűbb esetben csak a szúrás nyoma látszik, kis idő múlva vörös folt, duzzanat alakul ki körülötte. Ez lehet 10 cm vagy akár nagyobb is. Allergia esetén a tünetek hamar észlelhetőek, általában a csípés utáni másodpercekben, percekben. A tünetek lehetnek kiütések az egész testen, nemcsak a csípés helyén. Szédülés, verejtékezés, sápadtság, hányinger, az arc és a nyak duzzanata, rekedt hang, nyelési nehezítettség, torokszorító érzés, sípoló nehézlégzés, mellkasi nyomásérzés, ájulás, de akár eszméletvesztés. A rovarcsípések kezelését kétfelé kell bontani. Aki nem allergiás és aki allergiás – emelte ki a doktornő, aki hozzátette, a nem allergiás személynél hideg vizes lemosás, óvatos jegelés, az érintett végtag felpolcolása javasolt. Ha indokolt, antihisztamint kell szájon át beadni. A kalciumot felejtsük el, hiszen az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez hatástalan és értelmetlen. Aki allergiás, neki minél hamarabb mentőt kell hívni és az Epipen nevű injekciót combba beadni, akár ruhán keresztül is, hiszen ez életet menthet.

-Ha lelkes túrázók vagyunk, akkor érdemes az elsősegélydobozban Epinefrin injekciót, antihisztamint és kortizont tartani. Ha darazsakkal, méhekkel való találkozás elkerülhetetlen, akkor sose tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne hadonásszunk és ne támadjuk őket!

-A darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakció vérvizsgálattal, a szervezetben IgE ellenanyag kimutatásával igazolható. Fontos, hogy az IgE szint a csípés után is magasabb marad, a vizsgálat bármikor elvégezhető, a csípés időpontjától függetlenül. Amennyiben a vizsgálat igazolja az allergiát, a beteg részére felírják a rovarméreg hatását ellensúlyozó adrenalin injekciót is, amit a későbbiekben mindig magánál kell tartania. Csípés esetén ezt a combizomba kell szúrnia. Segítségével megakadályozható az akár gégevizenyővel, így fulladással is járó anafilaxia – hangsúlyozta dr. Szűcs Ildikó.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: