Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - KÖZÉLET

Világháborús hős maradványaira bukkantak Fóton

Asztalos Anna | 2023.04.01.

Második világháborús hősi halottat exhumáltak Fóton. – közölte a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadsírgondozó és Hőskultusz Igazgatósága. 

A Fót és Budapest közötti főút mellett egy jelzett katonasír volt, amelyen Bányász József neve volt olvasható, aki a szakemberek szerint az 1/I. ejtőernyős zászlóalj kötelékében szolgált, és 1944 decemberében, 18 évesen, a fóti harcokban halt hősi halált.

Március 13-án végeztek feltárást

Az igazgatóság munkatársai március 13-án végeztek feltárást Fóton. A síremléket nem pontosan a maradvány felett helyezték el, ezért az út irányában további bontás vált szükségessé, így tudták exhumálni a katonát.

Bányász József maradványaira bukkantak

A sírban találtak bakelit koronás gombokat, magyar inggombokat és egy Szent László hadosztály-jelvényt. Ezek alapján egyértelmű, hogy magyar katona maradványait találták meg. A csontok vizsgálatával végzett életkorbecslés alapján pedig fiatal volt az illető. A tárgyi leletek és a becsült életkor is azt igazolták, hogy valóban Bányász József honvéd földi maradványai nyugodtak a főút mellett. A katona csontváza alapján komoly sérüléseket szenvedett el halála előtt: jobb és bal combcsontja és a bal medencéje is törött volt.

Bányász Józsefet a közeljövőben Budapesten, a Fiumei úti sírkert 52-es parcellájában, a második világháborúban hősi halált halt magyar katonák számára kijelölt parcellarészen temetik újra.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: