Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Vincent megérkezett Pápára

Pintér-Papp Eszter | 2024.05.24.

Különleges csemegét kínál a művészetek kedvelőinek a pápai Esterházy-kastély ma délután megnyílt új időszaki kiállítása. A Vincent – 100 van Gogh rajz című tárlat olyan anyagot tár a látogatók elé, melyből a neves holland festőművésznek egészen új oldalát ismerhetik meg.

A kiállítást Thomas Emmerling műgyűjtő, a képek tulajdonosa ajánlotta a látogatók figyelmébe, hangsúlyozva, nagyon örül annak, hogy immár 9 éve hozhat kiállításokat az Esterházy-kastélyba. A műgyűjtő emlékeztetett, ha van Goghra gondolunk, akkor a színkavalkád, a narancs, a kék, a sárga jut eszünkbe. De ha valaki igazán szeretné megérteni és megismerni a művészt, akkor a rajzait is meg kell ismernie. Rajzai ugyanis teljes mértékben különböznek a színpompás, az életet sugárzó festményeitől. A rajzok sötétek, mélyek és depresszióról árulkodnak.

A fiatalon elhunyt művész az aktív alkotással töltött 10 éve alatt mintegy ezer rajzot készített. Ezek közül százat mutat be a most megnyílt tárlat, heliogravűrök, vagyis fénynyomatok formájában.  

Thomas Emmerling elismerően szólt az Esterházy-kastélyról, ahogy fogalmazott, nem ismer Európában más olyan kiállítóhelyet, ahol a művészek személyiségét olyan mértékben megismertetik a látogatókkal, mint itt.

Az Esterházy-kastély új időszaki kiállítását dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg. A városvezető felidézte azt a 10 évvel ezelőtti napot, amikor Thomas Emmerling e-mail-ben ajánlotta fel együttműködését a városnak képzőművészeti kiállítások rendezésére. -Akkor nem gondolhattam arra, hogy egy évtizedes együttműködés veszi kezdetét és arra sem, hogy az Esterházy-kastélynak az egyik legkitartóbb partnere egy Szeben környéki szász műgyűjtő lesz – mondta dr. Áldozó Tamás, aki gratulált az Esterházy-kastély munkatársainak a kiállítások színvonalas megrendezéséhez.

A kiállítás megnyitójának végén Illés Csaba adta elő Don McLean, Vincent – Starry, Starry Night című számát, melyet van Gogh élete ihletett.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: