Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Virágos Pápa – szakmai zsűri értékeli a várost

Huszár Hajnal | 2023.07.19.

Az előző évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is nevezett a Virágos Magyarország versenyre. A 30 éves jubileumát ünneplő környezetszépítő megmérettetés szakmai zsűrije ma látogatott Pápára, hogy élőben is megtekintse és értékelje a közterületek rendezettségét.


A találkozó a Városházán egy prezentációval kezdődött, a szakemberekből álló zsűrit Unger Tamás alpolgármester és Vági Károly, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. településüzemeltetési műszaki vezetője fogadta, ők mutatták be a városfejlesztés terén elvégzett munka eredményeit és a következő időszak tevékenységét meghatározó koncepciókat.

Ezt követően a zsűri városnézésre indult, hogy élőben is megtekintsék a közterületeket. Útjuk során érintették a Március 15. teret, a Kossuth utcát, a Fő teret, majd a nagy parkokba látogattak el. A szakemberek ezen túl látogatást tettek a Refi új belső udvarában, egy Márton István utcai épület belső udvarában, szemrevételeztek egy lakótelepi környezetet és több körforgalmat is.
-Azt gondoljuk, hogy amit a város tett az elmúlt években a közterületek, zöldterületek fejlesztése terén, az elismerésre érdemes, de nyilván ezt a zsűri dönti el. Ugyanakkor egy-egy ilyen látogatás során nagyon sok jó ötletet kapunk, amit a további fejlesztéseknél felhasználhatunk. Erre már több példa is volt az elmúlt esztendőkben – fogalmazott Unger Tamás a versenyen való indulás céljairól.

Bíró Borbála, a háromtagú zsűri vezetője, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. zöldterület-fejlesztési vezetője azt hangsúlyozta, 30 évvel ezelőtt, amikor ez a verseny elindult, a virágosításról szólt a megmérettetés, de ez mostanra megváltozott.
-Most már sokkal többrétű a szempontrendszer, ami alapján a zsűri értékeli a nevezett településeket. Ma is a legfontosabbak a növények, de nagyon fontos szemponttá vált a környezettudatosság, a fenntartható szemlélet, a vízgazdálkodás, a hulladékgazdálkodás, az energiahatékonyság. Tehát nagyon sok mindent érintünk a látogatásunk során és egy meghatározott rendszer szerint pontozzuk a városokat, falvakat.

A zsűri vezetője egyébként három évvel ezelőtt járt legutóbb városunkban, most úgy fogalmazott, akkor nagyon szép kezdeményezéseket látott Pápán és azt érezte, hogy a városvezetés elkötelezett a tudatos környezetszépítés mellett. Így most nagy érdeklődéssel várja, hogy milyen eredménye van ennek a munkának.

Az idén 30 éves Virágos Magyarország versenyre rekordszámú nevezés érkezett az ország minden részéből, közel 400 település indult az elismerésekért. A zsűribizottságok ezekben a hetekben járják végig a versenyző városokat, falvakat, hogy személyesen is megtekintsék a beadott pályázatokban szereplő környezetszépítő munka eredményét. A megmérettetés eredményeit ősszel teszik közzé, az arra érdemes településeket több kategóriában díjazzák. Városunk egyébként tavaly A Magyar Kertépítők Országos Szövetségének különdíját nyerte el.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: