Vizsgáztak a pék-cukrászok

Édes és sikeres vizsgát tudhatnak maguk mögött a Batthyány Lajos Mezőgazdasági, Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola pék-cukrász végzősei. 15 diák sürgött forgott a Mező tankonyháján, külön napon készítették a pékárukat, s külön a cukrászati termékeket. A mezős pék cukrászok, akik igazi remekeket alkottak, a hároméves képzésre tették fel a koronát a vizsgával.
Természetesen ezen a vizsgán is volt tételhúzás. Tíz darab tételük volt és a tíz darab tételen belül kettő rész, tehát kellett egy tortát is készíteniük, illetve egy napi terméket, aprósüteményeket.
Rein Petra Csillag tételében a képviselőfánk és egy francia aprósütemény szerepelt. Petrát arról is kérdeztük, hogy mi a jó sütemény titka. – A legfontosabb az, hogy szívből süssünk és főzzünk, meg nagyon kell figyelni a tésztára, hogy megfelelő környezetben csináljuk, mint például egy linzernél, nem szabad, hogy elolvadjon a margarin, mert a linzernek ugye a lényege, hogy porhanyós legyen, és ezért kell gyorsan dolgozni, és utána hűtőben pihentetni.
A végzős hozzátette, aki egész nap édességekkel dolgozik, egy idő után kevésbé kívánja ezeket. Igaz, mint mondta, ő nem is édesszájú. Sose voltam olyan édesszájú gyermek, én inkább étcsokis, mint a tejcsokis vagyok, de nagyon szeretem azt, hogy valami szépet alkotok és örömet szerzek másoknak. Szóval szerintem nem lehet megunni az édességet, így a családomat és a barátaimat látva.
Mesterházi Bálint oktató elmondta, örömmel figyelte a diákokat vizsga közben, hisz a sokéves, megfeszített munka nem volt hiábavaló, nagyon finom édességek és nagyon jó jegyek születtek.