Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Vörös Dániel: A szennyvízcsatorna nem kuka!

Huszár Hajnal | 2024.03.24.

A szennyvízcsatorna-rendszer műszaki hibáinak 99 százalékát dugulás teszi ki, aminek az az oka, hogy a lakosság olyan anyagokat juttat a szennyvízbe, amik nem oda valók és amiket tilos a lefolyóba dobni, önteni – mondta Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója a víz világnapja kapcsán a Médiacentrumnak adott interjújában.

(Komplett étkészlet a szennyvízcsatornában – a Pápai Vízmű Zrt. felvétele) 

-A szennyvízcsatorna nem kuka! Abba csak szennyvíz való! – hangsúlyozta. Mint mondta, mindennapos probléma, hogy a lakosok a nedves törlőkendőket a szennyvízcsatornába juttatják, de ugyanilyen nagy gondot okoz, a zsírok, olajok szennyvízbe jutása is. Ez a három szennyezőanyag okozza a legnagyobb problémákat a rendszer működésében. A nem rendeltetésszerű használat a duguláson kívül a szennyvíztisztítást is megnehezíti, ami pedig több erőforrást – villamosenergiát – igényel.

(Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója) 

A csatornába az a szennyvíz való, ami az életfenntartásunk során használt vízből és tisztálkodásunk kapcsán felhasznált vízből keletkezik. Ebben benne van természetesen a WC papír is, hiszen az olyan anyagból készült, ami a szennyvízben elmállik. A törlőkendő azonban nem ilyen anyagból készül – figyelmeztetett Vörös Dániel. A nedves törlőkendők nemcsak dugulást okoznak, hanem mivel nem bomlanak szét a szennyvízben, csak szálakra oszlanak, a szennyvízszivattyúk járókerekére tekeredve eltömítik azt és a szennyvíz-átemelőkből emiatt nem tud továbbmenni a szennyvíz. A zsírok és olajok szintén sok gondot okoznak, ezek jelenléte a szennyvízben megnehezíti annak tisztítását. Ráadásul a nedves törlőkendők magukba szívják a zsiradékot és feltapadnak a szennyvízvezeték falára, ezzel pedig egyre csökkentik annak átmérőjét.
-A Pápai Vízmű Zrt. Vízmű utcai székhelyén lévő olajgyűjtőbe bárki ingyenesen beviheti a háztartásában keletkezett olajat, kérjük is, hogy ezt használják, ne pedig a csatornába öntsék – hívta fel a figyelmet Vörös Dániel.

(A legutóbbi dugulást ez a nagy halom bálazsineg okozta a szennyvízcsatornában – a Pápai Vízmű Zrt. felvétele)

Azt is elmondta, kollégái a legváltozatosabb hulladékokat szedik ki a szennyvízből egy-egy duguláselhárítás során. Találkoztak már üdítős palackokkal, sörösdobozzal, nagy mennyiségű ételmaradékkal, ruhaneműkkel, kiskockakővel és ezer más meglepő és nagyon nem odavaló hulladékkal. 

(A nem rendeltetésszerű használat a szennyvíz tisztítását is nehezíti)

A vezérigazgató a szennyvíz környezettudatos kezelése kapcsán a víz körforgására is emlékeztetett. A vízmű egészséges ivóvizet juttat a lakossághoz, a lakosság pedig az elhasznált vizet „visszaadja” a vízműnek szennyvíz formájában. A szennyvíz nagyon alapos tisztítás után visszakerül a természetbe és a víz körforgása révén hozzájárul a vízkészlet utánpótlásához. A megtisztított szennyvíz éppen ezért olyan minőségű kell, hogy legyen, hogy az ne szennyezze a felszíni vízfolyásokat. A Pápai Vízmű Zrt-nek az ilyen minőségű szennyvíz kibocsátása az egyik fő feladata, de ehhez a lakosság is hozzájárulhat tudatos magatartásával – magyarázta Vörös Dániel. 


(A Pápai Vízmű Zrt. felvételei a szennyvízcsatornában talált hulladékokról)

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: