Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
ZENE

Zenéről és költészetről – Ákos volt a vendégünk

Koródi Petra | 2024.04.15.

Három fővárosi előadás után három vidéki városban is láthatja a közönség az Ákos szólókarrierjét összefoglaló előadást. Az Ákos HARMINC ÉV grandiózus, megható és különleges. Győr az első helyszín.

Harminc év, Ákos szólókarrierje pontosan ennyi idős. Ennek a három évtizednek két felvonásos kivonatát már láthatta a közönség három budapesti koncerten. Az énekes tavaly ősszel az Operaházban mutatta be két alkalommal a jubileumi koncertet dupla telt ház előtt, majd télen a Papp László Arénában szintén telt házzal zajlott az Ákos Harminc Év. Idén tavasszal az előadást három vidéki helyszínen is bemutatják: Győrben, Debrecenben és Szegeden.

“Soha életemben nem készültem ennyit előadásra.”
Az előadás méltó összefoglalása Ákos eddigi szólópályájának. A rockturnék műsorához képest ez most merőben más: különleges, nagyszabású, akusztikus műsort állítottak össze. A koncert tervezése az első előadás előtt egy évvel kezdődött, Ákos ötven dalt válogatott ki Balásy Szabolcs vonós- és kórushangszerelővel közösen. “Több szerzeményt nem játszunk végig, hanem szokatlanul összefűzött, egymásba áthömpölygő egyvelegként jelenik meg több tétel is. Természetesen vannak a maguk teljességében eljátszott dalok is a több szerzeményt összefűző kompozíciók mellett.” – emelte ki kérdésünkre Ákos. Az előadás kétrészes: az első műsorrészben először egy zongora és egy vonósnégyes kíséri Ákost és zenekarát, amíg a második részben a Győri Filharmonikus Zenekar és a pécsi Voisingers kórus is megjelenik a színpadon.

A HARMINC ÉV jubileumi koncert Győrben született
Ákos a próbafolyamat alatt természetesen többször járt Győrben a filharmonikusoknál, mégis a legelső megbeszélés volt számára a legfontosabb. Ezen a találkozón hangzott el, hogy az előadást nem egy kész kottából kelti életre a zenekar, hanem együtt, Ákossal közösen hozzák létre, állítják színpadra. A grandiózus koncert grandiózus munkával járt. “Nem szoktuk kispórolni a munkát a felkészülésből, de ebbe beleőszültem. A próbafolyamat közepén felnéztem az égre és azt mondtam: ‘Uram, Istenem, miért kezdtem ebbe bele? Nem fogom tudni végigcsinálni!’ A kegyelem azért mégiscsak működhetett, mert nagyon szép előadás lett a munka eredménye.” – mondja Ákos.
A budapesti bemutatót megelőzően az énekes Győrbe költözött a Győri Filharmonikus Zenekarhoz. A Rába-parti városban tartották a látványtechnika nélküli nyilvános főpróbát is a Richter Teremben. Hatalmas siker volt. Később a látvány- és a színpadtechnika pedig csak hozzátett a HARMINC ÉV jubileumi koncert elsöprő sikeréhez.

Grandiózus koncert, elképesztő látvány, Kaszás Attila a színpadon
A HARMINC ÉV jubileumi koncert látványvilágának kialakításában természetesen Ákos is részt vett, mint az énekes mondja: már évtizedek óta olyan szakemberekkel dolgozik együtt, akikkel félszavakból is megértik egymást, s pontosan tudják, hogy mit szeret és mit vár el, ahogy azt is tudják mi az, ami szóba sem jöhet.
“Színpadtechnikusainkkal közösen találtunk ki egy olyan látványvilágot, ami együtt lüktet, együtt működik az előadás zenei és szövegi dramaturgiájával. Ránk is hat, ahogyan ez a koncert kinéz” – árulta el kérdésünkre Ákos, majd kisvártatva így folytatta: “Például az első felvonásban egy tüll van a színpad előtt. Úgy tekinthet a színpadi térbe a néző, mint egy varázsdobozba. Erre az első tüllre lehet belülről és kívülről is vetíteni. A lepkegyűjtő című dalt hosszú évek óta Kaszás Attila fiatalon elhunyt színész barátom emlékére játsszuk. A vetítés segítségével Attila a dal végén közénk ül, mintha ő is velünk lenne a színpadon. A mi torkunk is elszorul, pedig már láttuk ezt párszor. A közönségre is nagy hatást tett eddig mindenhol.”

Zene és a költészet, két vers a színpadon
Ákos az irodalom szerelmese, s folyamatosan foglalkoztatják irodalmi témák: szeret beszélgetni, értelmezni, elemezni, s megvitatni saját nézőpontját másokkal. “A zene érdekes játéklehetőség,  de számomra csak csomagolóanyag. Lehetőséget ad rá, hogy beszéljek a világról, annak általam látott szeletéről.” – mondja Ákos, majd így folytatja: “A legnagyobb jutalom számomra a megnyilvánulás lehetősége. Ráadásul emberek erre még rezonálnak is. Mi több, tömegesen és hosszú évek óta. Ez nagy kegyelem, van mit ünnepelni.” A HARMINC ÉV jubileumi koncert Ákos szólópályájának az ünnepe. Két verset is hallhatunk tőle az előadás során: az első felvonás elején a férfivá érésről szólnak Radnóti Miklós sorai (Mint észrevétlenül), majd a felvonás végén az élet végességéről Weöres Sándor versét, a Bolerót mondja el Ákos.

Dupla CD, tripla LP és a vidéki koncertidőpontok
A jubileumi műsor teljes anyaga pár napja, április 12-én dupla CD-n és tripla LP-n is megjelent. A kiadványok érdekessége, hogy az első felvonást az Operaházban lezajlott koncerten, a második felvonást a Papp László Arénában rögzítették. A HARMINC ÉV jubileumi műsort pedig csak három vidéki városban, egymást követő szombat estéken láthatja élőben a közönség: Győrben április 20-án az Audi Arénában, Debrecenben április 27-én a Főnix Arénában, Szegeden május 4-én a Pick Arénában.

A teljes interjú itt:

Televíziós kollegáink, Varga Rebeka és Varga László anyaga:

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: