Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Zöld munkák dömpingje

Huszár Hajnal | 2024.03.30.

Nagy kiterjedésű parkok és virágágyások sokasága díszíti városunk közterületeit. A zöldfelületek intenzitásának növelése évek óta tudatosan zajlik, a gyepes felületeket egyre több helyen színesítik a cserjés növénycsoportosulások. A rózsák, évelők és egyéb növények metszését már február elején megkezdték a Pápai Városfejlesztő Társaség Kft. kertészei, mivel az enyhe tél miatt a természet majd’ egy hónappal korábban ébredt.

Németh Kornél, a VFT. kertészeti csoportjának vezetője arról tájékoztatott, hogy 90 százalékban már végeztek a tavaszi visszametszéssel. A Külső-várkerti szabadidőparkban van még valamennyi munkájuk és a Schwenczel réti növényeket kell rendezniük, hogy nyárra mindenütt pompázzanak a virágok.

Folyamatosan zajlik a komposzthagyó mulcsozás is, ami a természet körforgásán alapuló, városunkban újonnan alkalmazott módszer. Ennek lényege, hogy a kertészek a cserjés ágyásokban hagyják a lemetszett növényrészeket és a fákról lehullott lombot, így az megnehezíti a gyomok feltörését, ugyanakkor idővel komposztálódik, amivel a talaj tápanyagutánpótlását is biztosítja.
A szakemberek a kartonpapíros mulcsozást is bevezették, a cserjés ágyások talaját papírral fedik be, erre kerül 7-10 centiméter vastagságban a faapríték, amiből szintén komposzt lesz. Ahol ez a módszer nem alkalmazható, ott pótolják, megújítják a mulcsréteget, hiszen egy idő után ez is eltűnik a területről a természetes komposztálódási folyamat eredményeként.

-A természet korai ébredése miatt már az ágyások gyomtalanítását is meg kellett kezdenünk, ezen is dolgoznak kollégáim és már fűnyírási munkáink is voltak, a körforgalmakban vágtuk le a gyepes felületeket – közölte Németh Kornél.

A VFT kertészeti csoportjának vezetőjétől megtudtuk, az egynyári virágokat már kiválasztották és megrendelték, több mint 11 ezer növény váltja majd az árvácskákat. Ezek ültetése május elején kezdődik meg.      

 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: