Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Zúzalékos útburkolat készül a hegyekben

Huszár Hajnal | 2024.05.09.

Hétfőn kezdődött meg négy hegyi út javítása az új technológiával. A Malom út, a Mély út, az Alsó út és a Törzsökhegyi út újul meg ezekben a napokban. Az elmúlt napokban a 8000 négyzetméternyi felület előkészítése zajlott, ma pedig már a bitumenes réteget készítették a kivitelezők.

A jelenlegi útjavítási módszer csak nálunk számít újnak, hiszen már a 60-as években építettek így utat, de aztán kissé feledésbe merült ez a technológia. Az elmúlt években más településeken már elkezdték újra alkalmazni a bazaltzúzalékos terítést, mely a murvás felületek stabilizását eredményezi tartósan. A helyi szakemberek egy soproni útjavítást tanulmányoztak a munka megrendelése előtt, s mivel az meggyőzőnek bizonyult, nálunk is ezzel a módszerrel javítják a hegyi utak egy részét – idézte fel dr. Áldozó Tamás polgármester és Zsegraics Gyula, a hegyek önkormányzati képviselője a munkálatok helyszínnén.

A szakemberek előbb kétszer gréderrel elsimítják az út egyenetlenségeit, aztán pedig két rétegben, különböző szemcseméretű zúzalékkal terítik be a felületet, amit tömörítenek. Ezt követően szintén két rétegben, különböző szemcseméretű emulziós zúzalékkal zárják le a felületet és hengerezéssel tömörítik a bitumenes anyagot. A beavatkozás után, a zúzalék végleges "beállásáig" egy-két hétig még előfordulhat kavicsfelverődés, ezért a lassú haladás javasolt, ezt követően azonban stabil járófelületet biztosít a közlekedők számára.

-A hegyi utak javítására mintegy 50 millió forintot különített el az önkormányzat a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, ahol a költségvetés módosításáról döntöttünk. A módosításra a kormánypárti képviselők igennel szavaztak, az ellenzéki képviselők viszont tartózkodtak, vagyis nem támogatták a hegyi utak javítását, holott ők fogalmazták meg a legtöbb kritikát az itteni állapotokkal kapcsolatban – emlékeztetett Zsegraics Gyula. A képviselő bízik abban, hogy ez a módszer tartós megoldást nyújt és az önkormányzat további forrásokat tud biztosítani a jövőben hasonló beavatkozásokra. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy minden hegyi úton nem alkalmazható ez a módszer, hiszen a géplánc méreteinél fogva nem fér el mindenütt. A kisebb utak tartós javítására más megoldást keresnek a szakemberek. 

Dr. Áldozó Tamás arra emlékeztetett, hogy az útjavítási munkák a közelmúltban kezdődhettek meg, hiszen a kátyúzáshoz és ehhez a módszerhez is megfelelő hőmérsékletre van szükség. Mint mondta, ha ez a technológia hosszú távú eredményt hoz a murvás utak állapotában, a város területén is alkalmazzák. Elsőként – a tervek szerint már ezen a héten – a Tamás utcában dolgoznak majd a szakemberek a bazaltzúzalékos útjavítással.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: