Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Zweiglein – Német nemzetiségi projekthét a Munkácsy-iskolában

Babos Petra | 2023.05.02.

A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola 7. n osztályosai a „Zweiglein”, azaz az Ágacska történetét dolgozták fel, mellyel közelebb kerülhettek a tanulók a magyarországi németek történetéhez, a régi sváb hagyományokhoz, szokásokhoz. A diákok a hét során számos színes és érdekes programon vehettek részt. A projektet egy kiállítás zárta, melyen az elmúlt hét eseményeit mutatták be a tanulók.


Szücs Judit, az idegennyelvi munkaközösség vezetője elmondta, az iskola nagy hangsúlyt fektet a német, illetve sváb hagyományok megismerésére, ápolására és őrzésére, ezért tartják meg minden évben az Ágacska projektet.
-Idén a programot Matting Eszter és Lőke Eszter rendhagyó német órája nyitotta meg. A diáklányok jelenleg a veszprémi Lovassy gimnázium német nemzetiségi tagozatának végzős tanulói. Ők arról meséltek, hogy ők minként ápolták a hagyományokat, amikor még munkácsysok voltak, s hogyan folytatták ezt, amikor a Lovassyba kerültek. Kedden Gannára kirándultunk, szerdán kékfestő terítőt mintáztunk. Csütörtökön pedig sváb táncház, játék, kézművesség, vajköpülés, sváb ételek kóstolása és népviseleti bemutató várt a népes diákseregre – mondta Szücs Judit. 


A mai projektzáró eseményen a rajz- és versfordító verseny eredményhirdetését is megtartották. Franz Zeltner magyarországi német költő Franz-Vetter und das Suche című versét kellett magyarra fordítani. A fordítóversenyt Sebesi Zsófia 7. n osztályos diák nyerte meg. A rajzpályázaton az 1-2 osztályosoknál első lett Vörös Anna, a 3-4 osztályos között első helyen végzett Reczetár Ádám, az 5-6 osztályosoknál Horváth Lara, míg a 7-8 osztályosoknál László Réka lett az első helyezett.


László Réka 7. n osztályos tanuló kérdésünkre elárulta, nagyon tartalmas hetet zártak, sok-sok élményszerű rendezvényük volt a múlt hét során.
-Én a rajzpályázaton indultam, mivel szeretek rajzolni, ezúttal illusztrációt készítettem, amelyen Ferenc unokatestvére az erdőben gombászik – emelte ki a diáklány. 
A program a 7. n osztályosok nemzetiségi héten szerezett élményeiről szóló fényképes vetítésével zárult.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: