Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

„A később most van”

Horváth Andrea | 2024.07.08.

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület a holokauszt pápai áldozataira emlékezett a pápai zsinagógában. A hagyományos rendezvényen arra emlékeznek minden évben a pápaiak, hogy 1944. május 24-én a városban felállították a gettót, s körülbelül 6 hét múlva, július elején 2600 pápai és közel 900 Pápa környéki zsidót a halálba szállítottak.

Az áldozatok emlékére szervezett megemlékezésen Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. „A később most van” – Marianna Birnbaum magyar származású író, irodalomtörténész gondolatát választotta idei mottóul az elnök. Marianna Birnbaum 1934-ben született, felnőtté vált 1944-ben, amikor rájött, a borzalmaktól szülei nem tudják megvédeni, megszűnt gyereknek lenni. A túlélés, a meggyötört lélek, az üldözötté válás azonban nem törte meg, még erősebbé vált. Erőt merítve a vészkorszak borzalmaiból, kiírta magából a történeteket, így mesél a ma emberének is.

 

A később most van – tőle kaptuk ezt a mondatot útravalóul, mert elérkeztünk a mosthoz, beszélni, cselekedni most kell. Ez nem a csend időszaka, hanem az egymás felé fordulásé, a párbeszédé, a találkozásoké – mondta az elnök. – Álljunk meg, nézzünk egymás szemébe és ha kell, védjük meg magunkat, a tudást, a hagyományt – hittel, szavakkal, példamutató tettekkel. Mert a később most van.

 

A mártír istentiszteleten Kurucz Ákos rabbi és Csatlós Tamás kántor szolgált. Kurucz Ákos nagyapja munkaszolgálatos naplójából olvasott fel megrendítő részleteket. – Több lépcsőn keresztül jutottunk el a zsidóság teljes kirekesztéséig – mondta a rabbi. Az első lépcső, amikor a többségi társadalom nem engedi, hogy a zsidók zsidókként éljenek közöttük, a második stádium, amikor nem engedik, hogy közöttük éljenek, a harmadik pedig, amikor nem engedik, hogy éljenek, – emelte ki a rabbi, aki hozzátette: két dolgunk van, az egyik az emlékezés, a másik pedig, hogy úgy neveljük a gyermekeinket, hogy semmilyen megkülönböztetést ne fogadjanak el érvényesnek.

 

A megemlékezés részeként Farkas Petra és Glassl Dominik műsorát tekinthették meg a résztvevők, az irodalom és a tűzszínház egysége villantott fel emléktöredékeket Csillagok és szilánkok címmel.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: