Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - GAZDASÁG

“Pápa egy jó hely”

Molnár Anett | 2022.11.21.

Az elsők között jár városunk a vásárlóerő-index változását tekintve a GfK idei magyarországi felmérése alapján, melyet piaci megrendelésre készítenek el.  A felmérés eredményére alapozva hoznak befektetési döntéseket a gazdasági társaságok. Az egy főre és egy háztartásra jutó vásárlóerőt az egész országban mérték. A vidéki városok között Pápa mutatott kiemelkedően pozitív eredményeket. 20 településnél az egy évvel korábbi felméréshez képest csökkenő vagy stagnáló értékek születtek, Pápa azonban mind az egy főre, mind az egy háztartásra jutó vásárlóerő alakulását nézve, nagyobb szintet tudott lépni.

– A GfK felméréséről azt kell tudni, hogy azt egész Európára elkészíti, 42 országra azonos módszertan szerint, így összehasonlíthatóak az adatok a kontinensen belül. Tudjuk a helyünket Európában. A magyar átlagos vásárlóerő 54 %-a az európai uniós átlagnak. Mi évekre visszamenőleg a megyeszékhelyekkel és a megyei jogú városokkal hasonlítjuk össze magunkat. Az elmúlt években a megyei jogú városokban a Modern Városok Program keretében több ezer milliárd forintos fejlesztések zajlottak, amelyeknek az volt a célja, hogy ezeknek a városoknak a gazdasági potenciálját megerősítse. Az, hogy mi nem voltunk részesei ezeknek a programoknak és mégis előre tudtuk lépni, azt hiszem, hogy a pápai munkaadóknak és munkavállalóknak a munkáját dicséri, mert tartjuk, sőt megerősítjük azt a pozíciónkat, ami a magyarországi városok között nekünk egy előkelő helyet jelent – mondta el dr. Áldozó Tamás polgármester az eredmények kapcsán.  

– A vásárlóerő alakulása a helyi gazdaság teljesítőképességének egy közvetett mutatója, hiszen ez már a jövedelmeket vizsgálja. Amikor ilyen adatokra találunk és ilyen adatokra büszkék lehetünk, akkor ezek mögött egy nagyon hosszú folyamat van. A mi esetünkben azzal kezdődött, hogy ezelőtt 25 évvel létrejött a Pápai Ipari Park, mint egy befektetésre alkalmas terület és egy rehabilitációs terület, hiszen a volt orosz laktanya már akkor vállalkozások sokaságával működött, és ez teremtette meg azokat a kereteket, ahová több gazdasági társaság költözött már be, több ezer embert foglalkoztatnak ott, illetve többnek a beköltözése várható majd ezután. És ne felejtsük el azt sem, hogy Pápán olyan gazdasági társaságok is életben maradtak, sőt, jól tudnak működni, amelyek a rendszerváltás előtt már több évtizede itt voltak a városban, hiszen a háztartásikészülék-gyártásnak, a fémiparnak, az élelmiszeriparnak, a mezőgazdaságnak, az erdőgazdaságnak nagy hagyományai vannak a városban, és ezek ma is biztos munkaadói a pápaiaknak – fogalmazott a polgármester. 

– Amikor nincs kihez hasonlítani magunkat, akkor nehéz azt elfogadni, hogy a felső 10 százalékhoz tartozunk. Akinek van alkalma kitekintésre és az országot járva megtenni az összehasonlítást, az talál olyan városokat, ahol szemmel láthatóan messze mögöttünk járnak. Én azt hiszem, hogy ez a szám talán azt a vélekedést erősíti, amelyben azt mondhatjuk, hogy Pápa egy jó hely, hogy Pápán nemcsak a természeti és az épített környezet biztosít jó életminőséget, hanem a Pápán elérhető munkahelyekkel a mai magyar átlag fölötti jövedelemhez lehet jutni – zárta gondolatait dr. Áldozó Tamás. 
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: