Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

„…megyünk a sorsunk felé…”

Horváth Andrea | 2023.01.27.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben egyhangú határozatával az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját, január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Pápa Város Önkormányzata minden évben szervez megemlékezést ehhez kapcsolódóan, ezúttal a zsinagógában találkoztak mindazok, akik az áldozatok előtt tisztelegtek a több millió túl rövid életre és elrabolt jövőre gondolva. 

A zsinagógában Nagy Imre, Mező Lászlóné, Szabóné Juhász Klára, Porkoláb Nikolett és Miklós Csongor olvasott fel részleteket László András, pápai túlélő visszaemlékezéseiből. László András Pápán született, az Esterházy, majd a mai Vasvári Pál utcában élt a család, a zsidó fiúiskolában kezdte tanulmányait, majd a Pápai Református Kollégiumban folytatta. 

László András 1944 májusában Kőszeg mellett volt munkaszolgálatos és gyakran kapott leveleket Pápán maradt szüleitől. Túlélte a munkaszolgálatot és Bergen-Belsen poklát is. Emlékeit a Lábjegyzet a történelemhez című könyvében foglalta össze, ebből hangzottak el részletek a zsinagógában. Édesanyja, mikor csomagoltak a bevagonírozás előtt, írt még a fiának: „nyugodtak vagyunk fiam, és megyünk a sorsunk felé” 

A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület ezt követően egy emléksétára invitálta a jelenlevőket.  Schmidt Orsolya elnök elmondta, hogy ez a nap azért is fontos, hisz még ma is sokan vannak, akik nem hiszik el, hogy ez megtörténhetett, s épp ezért beszélni kell róla, hogy még egyszer ne történhessen meg. A holokauszt mindenkit érint, nem csupán azokat, akik családtagokat veszítettek el, hisz mi is elveszítettük barátainkat, szomszédainkat. A séta résztvevői elhelyezték az emlékezés a köveit a Rákóczi utcai táblánál és az Esterházy-kastély előtt álló emlékfánál is.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: