Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

„Én középszerű ember nem leszek”

Horváth Andrea | 2023.03.01.

A "Petőfi 200" emlékév alkalmából Petőfi-kiállítással készül a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtára. A tárlat március 7-én nyílik, most kerülnek a vitrinbe a dokumentumok, a falakra a táblák, s több hangzópont is van. A kiállításnak a gyűjteményi könyvtár folyosói adnak otthont.

 A gyűjtemény munkatársai állították össze a tárlat anyagát, főként a könyvtárban található dokumentumokat használva. Az Én középszerű ember nem leszek című kiállítás a Pápán tanuló fiatal Petőfit mutatja be. Köntös László gyűjteményi igazgató, Halászné Kapcsándi Szilvia gyűjteményi igazgatóhelyettes és Schilde René történész sokat dolgozott a koncepción és a látványterven is.

A kiállítás elsődleges célközönsége a fiatalabb generáció. Petőfinek nem a teljes életútját mutatják be, hanem a 19 éves, útkereső diák áll a középpontban, akivel  a mai fiatalság számos kérdésben tud majd azonosulni. Természetesen mindenkit szeretnének megszólítani a tárlattal, a kicsiktől az idősekig minden korosztály talál majd neki szóló elemeket. 

Schilde René nevéhez köthető a kutatómunka oroszlánrésze, aki a hiteles történeti forrásokat tanulmányozta. A Pápán fellelhető dokumentumok mellett két, Petőfi Pápáról írt levelét is bemutatják a kiállításban. Az egyik levélben szerepel az a mondat, ami a kiállítás címét adta: „Művész és költő!… én középszerű ember nem leszek”. 

Köntös László gyűjteményi igazgató kiemelte, hogy a kiállítás megmutatja azt is, hogy Petőfi bár nem volt mélyen vallásos, keresztény gyökerekből építkezett. A Petőfi arcait bemutató kiállítás megnyitója március 7-én lesz, 17:00 órakor a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárában.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: