Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ápolják a nemzetiségi hagyományokat

Babos Petra | 2024.04.18.

A magyarországi németek történetét, a sváb hagyományokat és népszokásokat elevenítik fel a héten a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola tanulói. A „Zweiglein”, vagyis „Ágacska” elnevezésű projekthét rendkívül változatos programjain első osztálytól egészen nyolcadikig minden nemzetiségi tagozatos diák részt vesz.


Szücs Judit, az idegen nyelvi munkaközösség vezetője elmondta, az iskola hosszú évek óta nagy hangsúlyt fektet a sváb hagyományok megismerésére, megőrzésére és ápolására.
– A projekthét rendhagyó módon az 1. n osztályosok bemutatójával kezdődött, amelyen Az öreg halász és a nagyravágyó felesége” című mesét német nyelven adták elő. Idén a meghívott vendégünk Pilter Örs édesanyja, Tóth-Pilter Katalin volt, aki sokat mesélt a gyerekeknek a sváb szokásokról, hagyományokról – emelte ki Szücs Judit.


–Szerdán a kékfestés rejtelmeivel ismerkedtek a gyerekek győri kékfestő mesterek segítségével, így elkészíthettek egy terítőt. Majd Gannára kirándultunk, ahol a mauzóleumot és jellegzetes sváb házakat tekintettünk meg. A projekthét egyik legfontosabb állomása ma délután volt, amikor öt helyszínen különböző érdekes foglalkozások vártak a gyerekekre. Az egyik teremben német játékokkal, szokásokkal, népviselettel és a vajköpüléssel ismerkedhettek a tanulók, míg egy másikban kipróbálhatták a sváb tánc lépéseit és egy kis faládikót is készíthettek egy mester segítségével. Emellett megkóstolhatták a sváb ételeket, mint például a kukoricaprószát, a lekváros kiflit és a túrós süteményt – mondta a munkaközösség vezetője.
A projekthét hétfőn kiállítással zárul, melyen a diákok bemutatják, mi mindent készítettek és tudtak meg a magyarországi németség történetéről és szokásairól.

 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: