Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Átvették megbízólevelüket az októberben felálló testület tagjai

Huszár Hajnal | 2024.07.03.

A Városházán tartott hivatalos ceremónián vették át megbízólevelüket a város következő képviselő-testületének tagjai. Az ülésteremben tartott ceremónián dr. Édes Ágnes, a Helyi Választási Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket és gratulált a képviselőknek megválasztásuk alkalmából.

Beszédében ismertette a választási törvény 10 ezer főnél népesebb településekre vonatkozó választási szabályait, mely szerint Pápán vegyes választási rendszerben választják meg a képviselőket. 

-A lakosságszám szerint Pápa városban 10 egyéni választókerület és 4 kompenzációs listás mandátum alapján 14 tagú képviselő-testület alakulhat. A 10 egyéni választókerületben a Helyi Választási Bizottság 36 képviselőjelöltet vett nyilvántartásba, akik a törvényben előírt számú ajánlást megszerezték. Hivatkozott törvény 14. §-a alapján az egyéni választókerületben az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta – emlékeztetett a jogszabályban foglaltakra, majd az eredményt ismertette.
Eszerint az 1. számú egyéni választókerület (evk) képviselője Vadász Krisztina, a 2. számúban dr. Töreki-Vörös Ibolya, 3. evk-ban Grőber Attila, a 4-esben Bakos László, az 5-ösben Venczel Csaba lett a képviselő. A 6-os számú egyéni választókerületben Kovács Józsefet, a 7-esben Soós Imrét, a 8-asban dr. Guias János Zsoltot, a 9-es evk-ban Unger Tamást, a 10-es egyéni választókerületben pedig Zsegraics Gyulát választották a pápaiak képviselőjüknek. 

A Helyi Választási Bizottság 3 jelölő szervezet – a Fidesz-KDNP, az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület-DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom – kompenzációs listáját vette nyilvántartásba, és kisorsolta a kompenzációs listák sorszámát. A 2024. június 9-i választáson a töredékszavazatok alapján a Fidesz-KDNP listáján 1 fő képviselő, az Élhető, Gyarapodó Városért Egyesület-DK-Jobbik-LMP-MSZP-Momentum-Párbeszéd listáján 2 fő képviselő, a Mi Hazánk Mozgalom listáján 1 fő képviselő szerzett mandátumot. Ők dr. Áldozó Tamás, Süle Zsolt, Vonnák Andrea és Marton Sándor. 

-A Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy a választás eredményes volt, a választás lebonyolítása során törvénysértés nem történt – hangsúlyozta a HVB elnöke, hozzátéve – az 1. és 3-10. számú egyéni választókerületi képviselő-választás eredménye 2024. június 13-án 16.00 órakor, a 02. számú egyéni választókerületi képviselő-választás eredménye 2024. június 25-én vált jogerőssé. A Helyi Választási Bizottság 2024. június 28-án megállapította a kompenzációs listás választás eredményét, mely 2024. július 1-jén 16.00 órakor jogerős lett.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a Helyi Választási Bizottság az egyéni választókerületben és a kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselőknek a kompenzációs listás választás eredményének jogerőre emelkedését követő három napon belül adja át a megbízólevelet. Ennek tett eleget a mai megbízólevél átadással a HVB. Az eseményen Soós Imre és Zsegraics Gyula egyéb elfoglaltsága miatt nem vett részt, ők egy későbbi időpontban veszik át a dokumentumot. A ceremóniát követően a képviselők gratuláltak egymásnak.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: