Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Betelt a pohár! -évszázados hagyománnyal és frissítő szódával

Varga Rebeka | 2023.07.24.

Tudta, hogy a szikvíz 2013 óta a Magyar Értéktár része, hungarikum?

Az első szikvízgyártó üzemet lassan 200 éve Pest-Budán alapították, de nem kell messzire mennünk, Pápán is találunk nagy múltú szikvízüzemet. A Döbrönte Szikvízben már több, mint egy évszázados hagyományt találunk palackokba zárva. A harmadik generációs szikvízkészítő, Zábrákné Döbrönte Zsuzsanna elmondása szerint 1921-es megalapítása óta az üzem életében voltak hullámvölgyek és hullámhegyek, például az ásványvíz térhódítása érezhető volt, azonban a PET palackok elleni hadjárat a többször használható szódás palackok malmára hajtja azt a bizonyos szén-dioxiddal kevert vizet.

Volt idő, amikor az volt menő, aki eldobható palackos vizet vett, az utóbbi időben azonban „divat” lett a környezettudatosság, egyre többen keresnek kevésbé pazarló és környezetszennyező alternatívákat. Zábrákné Döbrönte Zsuzsanna ezüstkoszorús szikvízkészítő mester elmondta, hogy egy megfelelő körülmények között tárolt műanyag szódás palack hosszú évekig újratölthető, ezáltal környezetkímélőbb alternatíva. No meg nem elhanyagolható az sem, hogy sok ásványvíz már jóval drágább a szikvíznél.

„A napokban egy ’95-ös palackot hoztak be hozzánk töltésre, amit még édesapámtól vásároltak.”

Mit értünk megfelelő körülmények alatt? A műanyag palack érzékeny lélek, nem szereti például a tűző napot, hőséget, de egy dolog van, amit különösen utál: ha elhanyagolják. Állásában bizony „elfáradhat” a műanyag és hosszú kihagyás után az újratöltéskor minden felgyülemlett sérelmét kieresztve robban. Nem kell mozivászonra illő jelenetre gondolni, egyszerűen csak a nyomás szétfeszíti a műanyagot, ami nagy hanghatással jár.

Minden valamire való fröccs-fogyasztó tudja, hogy a fröccs minősége a szódától épp olyan nagyban függ, mint a bortól, és igazi fröccs nem készülhet ásványvízből. A szakember szerint a jó szóda fő ismérve, hogy a megtöltött palack teljes tartalma egyszerre kinyomható. Ha nehézkes kinyerni a szikvizet, akkor túl gyenge, kevés benne a szénsav, de persze az sem jó, ha túl erős. Itt is az a bizonyos arany középút a nyerő. Nagy előnye a szódának a palackozott vizekkel szemben, hogy az utolsó kortyig ugyanolyan szénsavas, ugyanis a zárt rendszerből nem tud „kiszökni” a szénsav.
Zsuzsannától megtudtuk, volt már olyan lelkes fröccs-kedvelő vásárlója, aki a szódásüvegbe bort is töltetett volna, hogy ne kelljen otthon elegyíteni az italokat. Bármilyen jól is hangzik, ez sajnos kivitelezhetetlen szikvízüzemi körülmények között, a bor ugyanis hamar felhabzik, meggátolja az üveg megtöltését. Maradjunk tehát a jól bevált módszernél, ki-ki ízlése szerint keverje a nedűket.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: