Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Döbröntén ülésezik a képviselő-testület (folyamatosan frissül)

Pintér-Papp Eszter | 2020.09.25.

Rendhagyó helyszínen, a döbröntei turistaházban tartja soron következő ülését Pápa Város Önkormányzata Képviselő-testülete. A napirendi pontok megtárgyalása előtt a képviselők megtekintették a közelmúltban felújított épületet. Először Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője tartott tájékoztatót, majd dr. Áldozó Tamás polgármester vezette körbe az érdeklődőket a turistaház udvarán és az épületben.

A képviselő-testület elsőként személyi ügyről döntött, Pápa Város Önkormányzatának Városgondnoksága és Közterület-Felügyelete intézményvezetői állására kiírt pályázatot bírálta el. Mint elhangzott, a pályázati kiírásra a szeptember 4-i határidőig egyetlen pályázat érkezett, melyet Bakó István jelenlegi intézményvezető nyújtott be.

Süle Zsolt, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum pártszövetség önkormányzati képviselője a pályázat kapcsán feltett kérdésében úgy fogalmazott, a legutóbbi képviselő-testületi ülésre beadott beszámoló és a pályázatban foglaltak között ellentmondás van az utak karbantartásával kapcsolatban. A képviselő emellett a közterület-felügyelet munkájáról fogalmazott meg kérdést, térfigyelő kamerarendszer kiépítésével kapcsolatban. Bakó István válaszában elmondta, nem lát ellentmondást a beszámoló és a pályázata közt. Az évente két alkalommal végzett melegaszfaltos kátyúzásra fordított összeg az elmúlt években jelentősen emelkedett. Az új technológiával nagy mértékben csökkenthető lesz a város útjain a kátyúk száma. A kamerarendszerről úgy fogalmazott, a közterület-felügyelet átszervezésekor már ennek figyelembevételével határozták meg a szükséges létszámot, így lehetőség lesz 24 órás, folyamatos megfigyelésre. Ugyanakkor a későbbiekben – a kamerák számának emelkedésével – szükség lehet létszámbővítésre.

Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, a Városgondnokság vezetőjétől elvárható, hogy a jó gazda szemével figyelje a városban történteket. A képviselő a közterületi bútorok és szemétgyűjtők számáról, valamint azok felügyeletéhez szükséges humán erőforrásról kérdezte a pályázót. Bakó István válaszában elmondta, a kézikukák száma közel háromszáz, cseréjük folyamatos, az utóbbi időben pedig fixen rögzített szemétgyűjtőket helyeznek ki. Egy kisteherautó, a gépkocsivezető és egy segédmunkás végzi naponta ezek ürítését. Az utcai bútorok közül a régi típusúak cseréje folyamatos, asztalos végzettségű munkatárs és két festő szakmunkás végzik ezek karbantartását.

Szabadkai Verita, a Fidesz-KDNP képviselője a Fő tér takarításáról tett fel kérdést. Bakó István válaszában úgy fogalmazott, különböző vegyszerekkel próbálták már a takarítást, egy olyan vegyszer van, ami a kő felületét nem rombolja, és hatékonyan tisztít. Az ehhez szükséges gépet az idei évben beszerezték, tesztelés folyamán igazolódott, hogy ezzel takarítható a Fő tér.

A pályázattal kapcsolatban dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a pályázó folytatni kívánja a Városgondnokság műszaki megújítását. Ez feltétlenül szükséges például az egyre növekvő zöldfelületek karbantartásához.

A képviselő-testület 10 igen és 4 nem szavazattal újabb öt évre Bakó Istvánt választotta a Városgondnokság élére.

A képviselők az ülésen kulturális intézmények megszüntetéséről is tárgyaltak. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központot, a Jókai Mór Városi Könyvtárt és a Gróf Esterházy Károly Múzeumot érintő változással kapcsolatban Süle Zsolt arról kérdezett, hogy a távozó munkatársak korábban milyen bérről kaptak ajánlatot. Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, a korábban kulturális közalkalmazottként alkalmazott munkatársak közül többen úgy döntöttek, hogy munkavállalóként nem kívánnak a továbbiakban korábbi munkakörükben dolgozni. Ajánlatot a korábbi közalkalmazotti illetményükről kaptak. A 20 százalékos fluktuáció várható volt. Belső átszervezésekkel és új kollégák bevonásával az újonnan létrejövő szervezet alkalmas lesz feladatainak ellátására.

Grőber Attila, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum önkormányzati képviselője az intézményvezetők továbbfoglalkoztatásáról kérdezett. Dr. Áldozó Tamás elmondta, a Pápa Városi Televízió esetében október elsejétől Varga András intézményvezető szakmai vezetőként dolgozik tovább. A könyvtár esetében dr. Hermann István a közeljövőben nyugdíjba megy, dr. Nagy-L. István szakmai vezetőként folytatja munkáját a múzeumi területen, Szabadkai Verita igazgatói kinevezése időközben lejárt, a későbbiekben a sportlétesítmények üzemeltetéséért felelős szervezetet vezeti majd.

A képviselő-testület az előterjesztés valamennyi pontját 10 igen és 4 nem szavazattal fogadta el.

Az ülés önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok beszámolóival folytatódott.

A Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. beszámolóját a képviselő-testület 10 igen szavazattal és 4 tartózkodás mellett kérdés és hozzászólás nélkül elfogadta.

A Pápai Platán Nonprofit Kft. beszámolójához Süle Zsolt tett fel kérdést, a jégpálya üzemeltetésével kapcsolatban. Dr. Áldozó Tamás elmondta, a Fő téri jégpálya költsége 70 millió forint volt, amiből 35 millió a kompresszor, amit jelenleg is használnak a jégpálya működtetésekor.

A beszámolót 10 igen és 4 nem szavazattal fogadta el a képviselő-testület.

Az elmúlt percekben tárgyaltak a Pápa Plusz ösztönző rendszerről, mely szakemberek pápai munkavállalását segíti elő az önkormányzati intézményeknél és a város tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál. Grőber Attila az előterjesztés kapcsán elmondta, örömmel fogadta a kezdeményezést. A közszféra bértáblája azonban hosszú ideje nem változott, így a pályamegtartás ezen a területen nehezebb. Ezért önmagában az ösztönző rendszer nem tudja megoldani a problémát. A képviselő megkérdezte, az erre a célra fordítható keret nyitott-e? Dr. Áldozó Tamás válaszában rámutatott, a szociális ellátás területén jelenleg is többletforrást biztosítanak a dolgozók javadalmazására. A Pápa Plusz kezdeményezés nem a közalkalmazotti bértáblát korrigálja, hanem ösztönzőként lép a rendszerbe.

Pintér Kálmán, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum pártszövetség önkormányzati képviselője azt javasolta, hogy az ösztönző rendszer által biztosított összeget ne havi lebontásban, hanem egy összegben kapják meg a pályázók. Dr. Áldozó Tamás rámutatott, véleménye szerint nem lenne hatékonyabb az egyösszegű támogatás, ráadásul az összeg emelésére is lesz lehetőség a későbbiekben, így az egyösszegű támogatással rosszabbul járnának a pályázók.

Süle Zsolt arról tett fel kérdést, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozók járványhelyzet alatti javadalmazás csökkentése mikor áll helyre. Dr. Áldozó Tamás rámutatott, akkor tudják ezt visszaállítani, amikor a megfelelő fedezet rendelkezésükre áll. Ha a jövő évi költségvetés elkészítésekor megfelelő fedezetet látnak erre, akkor január 1-jétől visszaállíthatók lesznek a javadalmazások.

Kovács József, a Jobbik-DK-MSZP-LMP-Párbeszéd-Momentum pártszövetség önkormányzati képviselője az óvodapedagógusok szemszögéből nézve úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy ez az ösztönző rendszer jól működő közösségekben bérfeszültségeket okoz, így más rendszert látna megvalósíthatónak. Dr. Áldozó Tamás erre úgy reagált, hogy az ösztönző rendszer többletlehetőséget jelent, mellyel kapcsolatban az intézményvezetőknek lesz javaslattételi lehetősége.

Grőber Attila ezt követően arról szólt, hogy a felelősség és a díjazás között mindenképpen kellene, hogy összefüggés legyen. A közalkalmazotti szférában ötvenezer forint valóban bérfeszültségeket tud okozni. Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, nincs információ arról, hogy a kormányzati mozgástér mekkora változást tesz majd lehetővé a közalkalmazotti bérezés terén.

Venczel Csaba jó kezdeményezésnek tartja a Pápa Pluszt

Venczel Csaba, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője rámutatott, az oktatás területén is versenyhelyzet alakult ki, a különböző fenntartóknál más a mozgástér a javadalmazások területén. Azonban fontos, hogy legyen egy teljesítményhez igazodó többletjuttatási lehetőség. Ezért ő jó kezdeményezének tartja a Pápa Pluszt.

Németh Zsolt, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője arról szólt, hogy a kezdeményezés célja, hogy megfelelő munkavállalókat találjanak bizonyos pozíciókra és ezeket a munkavállalókat megtartsák. A pályázónak vállalnia kell, hogy a betöltött pozícióját további öt évig megtartja.

Pintér Kálmán módosító indítványát a képviselő-testület 4 igen, 9 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elutasította. A képviselő testület az eredeti előterjesztést 14 igen szavazattal elfogadta.

A képviselő-testület a vegyes ügyek tárgyalása során határozott többek közt a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez való csatlakozásról, a Pápai Platán Nonprofit Kft. alapító okiratának módosításáról, a Kóter turistaszálló értékesítéséről, valamint az általános iskolák felvételi körzeteinek véleményezéséről is.


 • Friss hírünk
  Videó
  PÁPA - KULTÚRA

  Pohártorony és VR szemüveg

  Érdekes feladatokkal várták a hetedikes-nyolcadikos diákokat a...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: