Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Édes – és néha sós – délutánok Borsosgyőrön

Horváth Andrea | 2024.03.04.

Borsosgyőrön a Generációk együtt, a hagyomány útján elnevezésű kezdeményezés keretében havonta egyszer recept-átörökítő alkalmakra gyűltek össze a helyi asszonyok, akik továbbadták azt az értékes tudást, amit az évtizedek során elsajátítottak.

Az első ilyen alkalom októberben volt, akkor a Soós és a Tóth család a nyújtott és a kelt rétes, valamint a kürtőskalács elkészítésének titkairól lebbentette fel a fátylat, ezt követően a Becskereki családnál a kukoricafosztást és -morzsolást követően kukoricakása és kukoricaprósza készült szilvás és szőlős változatban  – mesélte Balogh-Gancz Renáta, a Borsosgyőri Családi Közösségi Klub elnöke.

A decemberi összejövetelen a karácsonyra hangolódva a Takács család a bejglit mutatta be diós, mákos és gesztenyés változatban, emellett a gyerekek mézeskalácsot is készíthettek a közösségi házban. 

A kezdeményezés idén is folytatódott, január végén a farsangi időszakra jellemző sütemények készítését tanulhatták meg az érdeklődők, sült szalagos fánk és hájas tészta, lekváros, diós, mákos kráfli is.

Az utolsó alkalmon a krumplié volt a főszerep. A Szabó család segítségével egy már-már elfeledett étel a burgonyás béles receptjét idézte fel a közel  50 résztvevő a katolikus közösségi teremben. Az összejövetelek mindig jó hangulatúak voltak, s ami igazán nagy öröm volt a szervezők és a remek háziasszonyok számára, hogy nagyon sok fiatal vett részt a közös munkában.

A programsorozatot ősszel folytatják, tájékoztatta a Médiacentrumot Balogh-Gancz Renáta, aki egy általa készített ajándékkal köszönte meg a háziasszonyok közreműködését.

Fotó: Balogh-Gancz Renáta

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: