Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Élettársát és édesanyját is késsel szúrta meg a pápai nő

Pintér-Papp Eszter | 2024.03.06.

A Veszprémi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 9 év börtönbüntetésre és 9 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélt egy 44 éves pápai nőt, aki késsel támadt élettársára és édesanyjára is. A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztályának közleménye szerint a Törvényszék elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott 1 év 6 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását is. Megállapították, hogy a nő feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság kötelezte a vádlottat az eljárás során felmerült, közel 275 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére is.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott önálló jövedelemmel nem rendelkezett, ezért őt a sértett fogadta be pápai lakásába, miután a vádlottnak az édesanyja sérelmére 2020 júniusában elkövetett bántalmazás miatt – a vádlott ittas állapotban őt is hátba szúrta – el kellett költöznie az édesanyja pápai lakásából. A Pápai Járásbíróság korábban ezen, súlyos testi sértés bűntettének minősített cselekményért ítélte a nőt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

A vádlott és a sértett között élettársi kapcsolat alakult ki, a vádlottat a sértett tartotta el, miközben a nő korábbi italozó életvitelével nem hagyott fel.

A vádlott és a sértett 2022 októberében egy este a konyhaasztalnál ültek, a sértett cigarettát töltött magának, a vádlott szeszes italt fogyasztott. A sértett megpróbált beszélgetni a vádlottal, de ez nem vezetett eredményre. Ekkor a vádlott a konyhaasztalról magához vett egy 16 centiméter hosszú, 7 centiméter pengehosszúságú hegyes, éles konyhai hámozókést, a konyhaasztalnál ülő sértett háta mögé lépett, majd a sértett hátát öt alkalommal megszúrta. A vádlott a szúrásokat követően a kést az asztalra dobta. A sértett felállt és a vádlottra kiáltott, hogy: „Mit csinálsz, te őrült?”, majd a vádlott felé lépett, aki a szobába menekült. A sértett ezt követően értesítette a mentőket, akik ellátták a sérüléseit, majd kórházba szállították. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túli, ténylegesen 2-3 hét gyógytartamú sérüléseket szenvedett. Fennállt a mellüreg megnyílásának lehetősége, amely időben érkező szakszerű orvosi beavatkozás nélkül életveszélyes sérülést jelentett volna. A sértett egy évvel később a pápai kórházban elhunyt, halála azonban nem volt összegfüggésbe hozható a vádlott által okozott sérülésekkel.

A vádlott személyiségzavara, melynek mértéke nem éri el az elmebetegség súlyosságát, fennállott a terhére rótt cselekmény idején is, azonban nem tette képtelenné őt arra, és nem korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, és hogy e felismerésének megfelelően cselekedjék.

A Büntető Törvénykönyv 2020 novembere óta hatályos rendelkezésére figyelemmel nem bocsátható feltételes szabadságra, akit tettesként ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre emberölés miatt, így a vádlott jó magaviselet esetén is csak a büntetés teljes tartamának kitöltését követően, vagyis a 9 éves szabadságvesztésnek az előzetes fogvatartásban töltött idő beszámítását követően fennmaradó része letöltése után szabadulhat. Ezt követően az utólagosan elrendelt másfél éves szabadságvesztést is végrehajtják rajta – igaz, abból nem kizárt a feltételes szabadságra bocsátás.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az nem jogerős. Másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el. A törvényszék a vádlottnak a 2022 októberében elrendelt letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

Illusztráció: succo képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: