Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
Egyházaink

Élni jó!

Horváth Andrea | 2024.06.24.

Június 21-23 között tartották a REND-et, a dunántúli reformátusok nagy seregszemléjét és fesztiválját, immár tizedik alkalommal, Tatán. Két évvel ezelőtt városunk adott otthont a Református Egyházi Napok- Dunántúl-nak, s természetesen ezúttal is ott voltak a pápai reformátusok a rendezvényen, a több ezer résztvevővel együtt. Steinbach József püspök a rendezvénnyel kapcsolatban, de a Zsinat lelkészi elnökeként is hangsúlyozta, a hitvallásos jelleg és a nyitottság együttesének és egyensúlyának ma különös jelentősége van az egyház szolgálatában. Ez a kettős kihívás nem kis feladat elé állítja a keresztyénséget, emelte ki a püspök.

A pénteki nyitóprogramok után június 22-én, szombaton a Kossuth téren ünnepi megnyitóval vette kezdetét a REND szombati programsorozata. Egész nap egymást érték az események: gyermekprogramok, lelki alkalmak, előadások, kiállítások, koncertek, könyvbemutatók.

Június 22-én, a Kossuth téren ünnepi megnyitóval vette kezdetét a REND szombati programsorozata. Egész nap egymást érték az események: gyermekprogramok, lelki alkalmak, előadások, kiállítások, koncertek, könyvbemutatók. A megnyitón Steinbach József püspök a vezérigét adó 36. zsoltárból idézve kiemelte, hogy a zsoltár gyönyörű üzenetei kísérik végig a fesztivál három napját. Élni jó – foglalható össze a zsoltár üzenete, ami a REND üzenete is egyben, amit Isten kegyelméből a három nap eseményein keresztül is átélhetünk. „Erősítsük egymást ebben az életörömben, amely mindig az Úrban, az Isten drága krisztusi szeretetével való találkozásban adatik nekünk” – mondta.

S néhány kifejezetten pápai kötődésű program:

Az idei REND első napjának záróprogramja Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Ajtók című alkotásának bemutatása volt. A hangszeres kórusmű előadását az szerzőkkel való beszélgetés előzte meg, melyen Farkas Gergely a pápai székhelyű Püspöki Hivatal egyházkerületi főtanácsosa kérdései segítették a hallgatóságot közelebb kerülni a szerzőpároshoz és ehhez a kivételes alkotáshoz.

 

A Nőszövetség alkalmán röviden bemutatkozott az új vezetőség is: Mayerné Pátkai Tünde elnök, Pálfi Zsuzsanna elnök-helyettes és Lakó Julianna titkár. Szeretnék megújítani, frissíteni a kerületben a nőszövetségi munkát, felhívni a figyelmet, megmutatni azt, hogy mit tud hozzátenni a nők amúgy is jelentős gyülekezeti szolgálatához.

 

A programon Halászné Kapcsándi Szilvia, a Pannonia Reformata Múzeum vezetője a dunántúli református liturgikus textíliák üzenetéről szólt. Elmondta, hogy a 18. század volt a textilművesség virágkora, de minden korszak hívő emberei igyekeztek a lehetőségeiknek megfelelően a legjobbat és legszebbet felajánlani Isten dicsőségére a textíliákból is. – A mi feladatunk, hogy fedezzük fel újra őseink kincseit, tanuljuk meg értelmezni azokat, hogy aztán modern formában használhassuk és átörökíthessük az évszázados értékeket – hangsúlyozta.

 

A REND egyik leglátványosabb és legérdekesebb előadását minden bizonnyal Mészáros Péter a pápai református gimnázium fizikatanára és győrszabadhegyi presbiter kísérletei nyújtották. A Tanár úr szerint fontos a fizika népszerűsítése, hiszen – ahogyan az életben minden, úgy a hit is szoros összefüggésben áll a fizika tudományával, és kísérletek által a Szentírás gondolatai is kiválóan modellezhetők. A hit és a tudomány nem ellentétesek egymással. A teológus és a természettudománnyal foglalkozó szakember a teremtett világot más-más szemszögből kutatja egymást kiegészítve. 

Táncra lábam…” címmel állt színpadra a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskolája és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület ifjúsági csoportja, hogy fergeteges néptáncával nyűgözze le a nézőket.

 

A Dunántúli Református Lelkigondozói Szolgálat két munkatársával, Szépné Czippán Noémi és Szakács Gergely lelkészekkel, lelki gondozókkal beszélgetett Bella Péter. A beszélgetés során szó volt a DRESSZ létrehívásáról és történetéről. A szolgálat célja, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület területén valós segítséget tudjanak nyújtani hálózatként, kompetens szakemberekkel olyan embereknek, akiknek az élete, a házassága krízisbe jutott, megakadt. A szolgálat munkatársai egyéni lelkigondozói folyamatokat is vállalnak, csoportokat is indítanak (például gyászfeldolgozó csoportokat).

 

Géniusz a pápai református Ótemplom egere hívogatta a DRETGY – Pannonia Reformata Múzeum gyermekasztalához a családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt. A Református utcában ott volt  a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei és a Pápai Református Teológiai Akadémia is. Az Egyházkerületi Kórusban is énekeltek pápai hívek.   

 

Forrás: refdunantul.hu

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: