Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Élő történelemóra a Pápai Huszár Egyesületben

Babos Petra | 2023.05.25.

Új beszélgetős sorozatot indított útjára a Pápai Polgári Kör és a Pápai Huszár Egyesület. Az Élő történelemóra címet viselő  program második vendége ma délután dr. Vizi László Tamás, a Magyarságkutató Intézet főmunkatársa, a Kodolányi János Egyetem tanára volt, aki Magyarország története, tragédia három felvonásban 1918 és 1920 között címmel tartott előadást. A rendezvénynek a Jókai Mór Városi Könyvtár előadóterme adott otthont. 


-Olyan, a közérdeklődésre számot adó témákban szeretnénk előadásokat szervezni, amelyek érdekelhetik a pápaiakat, s kapcsolódhatnak a város történetéhez. Dr. Klempa Éva, a Pápai Polgári Kör elnöke és Bolla Kálmán, a Pápai Huszár Egyesület elnöke felkértek, hogy legyek beszélgető partnere az előadóknak. Az Élő történelemóra első előadója nemrégiben dr. Borvendég Zsuzsanna történész volt, aki Magyarország kifosztásának történetéről beszélt – tudtuk meg Horváth Ferenc helytörténet kutatótól. 


Dr. Vizi László Tamás elmondta, ha végig tekintjük a magyar nemzet 20. századi történetét, akkor azt látjuk, rendkívül sok trauma és tragédia érte. 
-Ezt a folyamatot már a háborúba való belépés elindította. Az igazi nagy történelmi kataklizma 1918 őszén érte az országot, amikor vesztesként került ki az I. világháborúból. Önmagában ez még nem lett volna katasztrófa, mert egy háborús vereséget ki lehet heverni. Hanem az a belpolitikai változás, az a fordulat, ami 1918 őszén lezajlott, az a fajta új kormányzati struktúra, amelyet Károlyi Mihály neve fémjelzett, az a katonapolitika, amely Linder Béla nevéhez kapcsolódott – nem akarok több katonát látni-, akkor szerelték le a hadsereget, s bénították meg az ország védelmét, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá. 1918 őszén megindult az ellenség, annak érdekében, hogy a történelmi Magyarországot széttrancsírozza. Ez a folyamat 1920-ig zajlott. A legnagyobb tragédia 1919-ben következett be, amikor 1919 nyarára az ország legnagyobb területe ellenséges kézre került. Csak a Balatontól délre eső terület volt magyar kézen. Ebből a kataklizmából kellett felállni – emelte ki az előadó. 
Dr. Vizi László Tamás kitért arra is, hogy óriási megrázkódtatás volt, hogy 1920 novemberében a békediktátumot a magyar nemzetgyűlésnek be is kellett cikkelyezni a magyar törvénytárba. 


-Az ország elvesztette a területének 2/3-át, a lakosságának több millió tagját. Az országhatárokon kívülre kerültek milliók. Ebből kellett az országot talpra állítani – emelte ki az előadó. 
A mai rendezvényt a Pápai Huszár Egyesület szervezte. Az előadássorozat a nyári szünetet követően a tervek szerint októberben folytatódik. 


 • Friss hírünk
  Videó
  A város velünk épül

  Figyelem! Szerdától forgalmi rend változás a 83-as főúton

  Holnaptól új közlekedési rend lép életbe városunk...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: