Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Érik a szőlő – korábban indult a szüret

Huszár Hajnal | 2024.08.14.

A Somlón hagyományosan az irsai olivér szüretélésével kezdenek a gazdálkodók, ezt az idén már le is szüretelték szinte mindenütt – közölte érdeklődésünkre Tornai Tamás, a Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke. Ez azt jelenti, hogy a megszokottnál korábban indult a szüret.

-A szüret megkezdésének időpontja sokkal korábbi a megszokottnál. Ez a korai fajtáknál néhány hetet, a későbbi érésű szőlőknél viszont akár egy hónapot is jelent. S ha figyelembe vesszük, hogy a szőlő virágzása május végén fejeződik be, egyáltalán nem mindegy, hogy három vagy négy hónap az, amire a szőlő elkészíti a gyümölcsöt nekünk – mondta. Hozzátette, a korábbi szőlőérés a klímaváltozás eredménye, a tél enyhe, a tavasz mintha eltűnt volna és a telet szinte azonnal a nyár követte.
-Emiatt a szőlő fejlődése hamarabb kezdődik és minden előbbre tolódik, az egyes fejlődési folyamatok pedig gyorsabbak lesznek.

A hosszú, nyári, csapadékmentes kánikula a növényeket is megviseli, a szőlő sem kivétel ez alól, bár annak gyökerei mélyre hatolnak és könnyebben felveszik a nedvességgel a tápanyagokat. A forró időszakban a szőlő megpróbálja a fejlődését kicsit visszafogni és kedvezőtlenül hat rá az erős UV sugárzás is – magyarázta a szakember. A gazdálkodók mindent megtesznek a jó termésért és igyekeznek rugalmasan reagálni az időjárás okozta kihívásokra.
-Ilyen, hogy a szőlő csonkázását később végezzük, hagyjuk a lombozatot jobban kiterjedni. A leveleket inkább csak a lombfal belsejéből szedjük ki, hogy át tudjon szellőzni, a külső leveleket viszont meghagyjuk, hogy takarást biztosítsanak. Az érés kezdeti időszakában viszont a növény kezeléséhez az szükséges, hogy az ökológiai gazdálkodásban használt kontakt szerek minél jobban elérjék a zárt fürtben a bogyókat. Ehhez viszont már le kell szedni a leveleket – mondta el a módszereket, rámutatva, hogy mennyire nem egyszerű a megfelelő beavatkozás kiválasztása.

A hegyközségi elnök, a Somló egyik legnagyobb szőlőtermesztője úgy látja, az idei termés kevés lesz, de jó minőségű.
-Az látszik, hogy a bogyók nem tudtak annyira kitelni a nagy meleg és szárazság miatt, ezért a termésmennyiség lényegesen kevesebb lesz a megszokottnál, a minősége viszont jó lehet. Arra viszont ügyelni kell, hogy az elkészült és szüretelhető állapotba került szőlőt leszüreteljük, mert nagy a kockázata annak, hogy a forró nyárra egy csapadékos ősz jön. 

A somlói szőlősgazdák az irsai olivér után a zenit szüretelését kezdik meg már napokon belül, ezt a tradicionális somlói szőlőfajták közül a tramini, az olaszrizling, a furmint és végül a hárslevelű szürete követi majd – tudtuk meg Tornai Tamástól.





Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: