Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Így halad a Nagytemplom felújítása

Pintér-Papp Eszter | 2024.03.17.

Az elmúlt évtizedekben felújításokat ugyan végeztek a Szent István Vértanú Plébániatemplomon – közismert nevén a Nagytemplomon -, de jelentős állag- és állapotjavító beavatkozások nem történtek. A templom mára azonban olyan állapotba került, hogy a Veszprémi Főegyházmegye a közelmúltban úgy döntött, megkezdi a város ikonikus épületének rekonstrukcióját.

A Veszprémi Érsekség a napokban újabb információkat és fotókat tett közzé a beruházásról. Ebből kiderül, hogy a tervezést megelőző felmérések során a templom falazott szerkezeteiben – a falakon, a boltöveken, a boltozatokon és a padlástéren – különböző nagyságú, mélységű és mértékű repedéseket tártak fel a szakemberek. Az aggasztó jelenség miatt elodázhatatlanná vált a templom szerkezeti megerősítése.

Orosz Árpád statikus rámutatott, a vizsgálatok során kiderült, hogy a tekintélyes tetőszerkezet – amely közel 25 méter szélességet hidal át – szétnyomja a templom falait. A padláson látható, hogy a teljes hosszfal belső oldalán, a boltozaktól három centiméterre elvált az oldalfal. Ennek eredményeként újabb repedések jelentek meg a boltívek közepén.

A beruházás során egy speciális módszerrel, úgynevezett feszítőkábeles megerősítéssel hidalják át a problémát. Ez azt jelenti, hogy két szinten építenek be feszítőkábelt a templom koszorúszerű körbefogására. Ezeken kívül a tető nyomása miatt elmozdult boltvállakat is összefogják.

Heitler András DLA restaurátor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője kifejtette, kollégájával, Somogyi Márton festő-restaurátorral a szerkezeti, statikai megerősítéshez kapcsolódó restaurátori munka elvégzése a feladatuk. Mint mondta, akadnak olyan felületek, ahol injektálni, stabilizálni kell a falazat, a boltozat belső szerkezetét is, viszont sok helyütt ezeken a részeken kívül egy festett felület van. Franz Anton Maulbertsch freskói díszítik a templom falait, amelyeket mostanáig érintetlen, eredeti állapotukban tekinthettünk meg. A freskók állapota az idő előrehaladtával romlásnak indult. A mester és segédei szekkótechnikával dolgoztak, így ezeknek a rétegeknek a megtartása nem a legjobb. Most az elsődleges feladat a festékrétegek stabilizálása, valamint a repedések mellett meglazult festékrétegek rögzítése, a falazat injektáló habarccsal való visszaforgatása annak érdekében, hogy az értékes falfestmények ne sérüljenek tovább.

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a beruházás első ütemében már több feladatot is elvégeztek a szakemberek. Megerősítették a hajó, a szentély és a toronysisakok tetőzetét, a padlástérben folyamatban van a károsodott faszerkezetek bárdolása. Elbontották a két torony közti hidat, megépült az új rácsos szerkezet. Elkészült a kupola belső állványzata, amelyről a szerkezeteket injektálással erősítik meg, és ennek segítségével a repedéseket közelről is meg tudják vizsgálni. A rendkívül értékes falfestések állapotát megvizsgálták és a műemléki dokumentációt is elvégezték. Közelről az is láthatóvá vált, hogy a freskók a korábban feltételezettnél rosszabb állapotban vannak.

A kormány a megkezdett és a tervezett, további felújítási munkákat 900 millió forinttal támogatta. Az első ütem kivitelezési munkái várhatóan az év első felében befejeződnek.

A homlokzatfelújítás, vagyis a II. ütem felmérési tervei és a kutatási dokumentációk elkészültek, a felújítási tervek készítése folyamatban van. A II. ütemre vonatkozó örökségvédelmi engedély, kiviteli tervek és a szükséges forrás rendelkezésre állása esetén – várhatóan 2024. nyarán – megindulhat a kivitelezői beszerzési eljárás.

Fotó: Veszprémi Érsekség

 

     

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: