Így készül a gazból a finomság: mennyei porcsinpástétom
Népies neve disznója, disznóporcsin, kövérfű, kövérke, kövérlányka, poncsér. Csupasz, 30 cm magas, egynyári növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják. Június végén megjelenik a kövér porcsin pozsgás fényes leveleivel, szinte kiirthatatlanul. Lehet szárazság, lehet esős időszak, a porcsin szabadon burjánzik. Szétterülő ágaival gyorsan beborítja a kertet.
Az esszenciális zsírsavak (omega-3 és alfa-linolénsav) a kövér porcsin súlyának több mint 15%-át adják. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat. Ásványi sókat is tartalmaz: kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort. Mézgája lágyító hatású, frissítő, sebgyógyító, víz- és féreghajtó. Elrágva erősíti a foggyökereket és megszünteti a fogínyvérzést.
A gaznak tartott növényből mennyei vacsora készülhet! Rém egyszerű a recept:
Miután megtisztítjuk, megmossuk a porcsint, tegyük turmixgépbe apróra vágott hagymával és fokhagymával.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kész is a krémes finomság, amit kenyérre kenve reggeliként vagy vacsoraként is fogyaszthatunk.