Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Így készült a Szélesvíz

Huszár Hajnal | 2024.04.08.

Megjelent és már megvásárolható a Szélesvíz, városunk folyóiratának legfrissebb száma. A lap készítéséről kérdeztük Mátyus Alíz főszerkesztőt a felvidéki vendégekkel és zenei előadásokkal színesített lapbemutató után.
-A lapszámok fél év alatt alakulnak ki, ez azért fontos mert nem kell kapkodni. A friss események közül természetesen kiválasztok többet is, a mostani számban is vannak ilyen írások. De alapjában úgy készítem a lapot, hogy bizonyos embereket ösztönzök arra, hogy írjanak, másokat megkeresek és interjút készítek velük. Tehát animálom az embereket és így jön létre folyóirat. Animált szerzőnek sosem hagyom ki az írását – mesélte, hozzátéve, a lapban megjelent írások mellett fontos szerepe van a Pápai Művelődéstörténeti Társaság oldalára felkerülő cikkeknek, ezek kiegészítői a folyóirat aktuális lapszámának.

A főszerkesztőtől azt is megtudtuk, bár a folyóirat megjelenési terjedelme korlátozott, mégsem tesz át tavaszra születő írásokat az őszi számba és fordítva. Ennek fontos szerkesztési oka van, hiszen Mátyus Alíz a folyóiraton túlmutató összefüggésekben gondolkodik. 
-Úgy szerkesztem a lapszámokat, hogy kicsit olyan lesz az egész, mint egy regény. Olyan kapcsolódásokat alakítok ki benne, amelyek összekötik a tartalmakat. A mostani számban például a szerzők és a szereplők egy része tanítóképzős volt, így egy kicsit szót tudok ejteni a Tanítóképző városban betöltött szerepéről. De például a polgármester rovat összekapcsolódik azzal, hogy havonta egy járási polgármester meg fog jelenni a városban és bemutatja a faluját. Az elszármazottakról szóló íráshoz pedig az kapcsolódik, hogy még áprilisban két veszprémi elszármazott – Somfai Balázs és Ács Anna – fognak egy esten szerepelni könyveik bemutatásával én pedig Budapesten találkozok oda elszármazott pápaiakkal, akiknek a folyóiratot is bemutatom. Vagyis egy kicsit az aktuális lapszámmal együtt gondolkodva szervezem a Művelődéstörténeti Társaság életét. Hiszem, hogy ez gazdagítja a lapot is és a Társaság életét is.

A főszerkesztő arról is mesélt, hogy mostantól új munkatárssal dolgozik a Szélesvízen.
-Somfai Balázs ettől a számtól lektora és olvasószerkesztője a lapnak, azt gondolom, az ő közreműködése a folyóirat készítésében végtelenül fontos dolog – fogalmazott immár nemcsak állandó szerzőjéről, hanem kollégájáról. A 11. évfolyam 1. számát úgy jellemezte, jónéhány olyan írás van most a lapban, amiről szívesen beszél és amit örömmel ki is emel, aztán persze az összes írást kiemelte, hiszen valamennyi fontos értéket, múltbéli eseményt, mai történetet mesél el.

A folyóirat megemlékezik a 125 éves Erzsébetvárosról és a város első nagyrendezvényéről, az 1924-es falufejlesztési vándorkiállításról, valamint megtudhatjuk, hogy az 1848 előtti időkben kik számítottak polgárnak és mit jelentett polgárnak lenni. Az ünneplő város rovatban olvasható dr. Áldozó Tamás polgármester március 15-ei beszéde, a folyóirat megemlékezik a 100 éve született Huszár Jánosról, valamint Babos Jánosról és Khell Zoltánról is, de bemutatja a 30 éves Győry-gyűjteményt is. A járásból Gannát és a pápateszéri Esterházy kikskastélyt ismerhetjük meg, az elszármazottak közül a Schneider orvosfivéreket, a zenei világból pedig a KELLA és a Con Spirito együttest. A folyóiratból most sem hiányzik a diákrovat és még számos érdekesség olvasható a közel 90 oldalas Szélesvízben, amihez kapcsolódva érdemes felkeresni a pmtt.hu weboldalt további értékes tartalmakért.
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: