Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
HAZÁNK - GAZDASÁG

Így látják a hazai munkavállalók munkaerőpiaci helyzetüket

Szentgáthi Csaba | 2023.07.19.

Változatlan az úgynevezett stabilitási index a megelőző negyedévhez, valamint az előző év azonos időszakához képest. Ez derül ki abból a kutatásból, amelyet az egyik biztosító cég Mediánnal közösen készített.

A közlemény szerint a több mint egy éve tartó folyamatos áremelkedés és a nehéz gazdasági helyzet érdemben továbbra sem befolyásolja a munkaerőpiaci folyamatokat, ami azt jelenti, hogy a magyar munkavállalók hangulata összességében stabilizálódni látszik. Ezzel együtt a megkérdezettek 35 százaléka aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ez az érték az előző negyedévben 32 százalék volt. 

A válaszadók csaknem egyötödének a háztartása kevesebb mint egy hónapot tudna átvészelni akkor, ha a fő álláskereső elveszítené a munkáját, ami a tavalyi második negyedévhez képest 4 százalékpontos csökkenés. Emellett az előző negyedévben mért 27 százalékról 31 százalékra emelkedett azok aránya, akik legfeljebb 3 hónapot bírnának ki a fő kereső munkanélkülisége esetén, míg 21-ről 17 százalékra esett azok aránya, akik akár 6 hónapot is képesek lennének átvészelni.

Az index 1200 fő személyes megkérdezésén alapul. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet.

Fotó: Pixabay
 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: