Így lesz finom a sütőtök!
A praktikák előtt öt ok, amiért fogyassz gyakran belőle. Amellett, hogy már a színe is hangulatjavító hatású, számtalan vitamin és ásványi anyag van benne, tápanyagokban gazdag, de kalóriában szegény, és a magja is rendkívül jótékonyan hat az egészségre.
Javítja a szem egészségét
Az A-vitamin javítja a látást, megvédi a szaruhártyát, mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.
Jót tesz az immunrendszer működésének
A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert. A magjában lévő cink szintén jó hatással van.
Segíti az emésztést és a fogyást
Mivel rostban gazdag, amely segíti a táplálék megfelelő megemésztését, jól hat a fogyókúrázóknak. A nyers sütőtöklé semlegesíti a gyomor savasodását. A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.
Fiatalosabbá teszi a bőrt
Mivel magas az A-vitamin-tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit. A sütőtök levével helyileg is lehet kezelni a bőrt.
Jól hat a magasvérnyomásra is
Magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a C-vitamin pedig csökkenti a vérnyomást. Az A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
Így lesz finom a sütőtök!
Első lépés, azzal kezdődik, hogy érett sütőtököt válassz. Kemény, vastag húsú, rövid, vastag, de száraz kocsányú tököt válasszunk. Szeletelt töknél vastag húsú, narancssárga színű, szintén kemény húsú darabokat keress.Ha a húsrész szálkásodik, szálakra bomlik, vagy a színe világos citromsárga, akkor rossz tököt választottunk.
Sütéshez előmelegített sütőt használj. Egy normál sütőbe egy sütésre 2 kg-nál több nyers tököt ne tegyünk, mert a kiáramló pára miatt a töknek főtt jellege lesz.
Mutatjuk a sütési időt
A tök sütési ideje 80-90 perc, a sütést 30 percig 220 fokon, majd 30 percig 200 fokon, a végén 20-30 percig 160 fokon végezzük. A hőfok növelésével a sütési idő csökkenthető, ennek az a következménye, hogy a sült tök külső héja a világossárga szín helyett enyhén égetett barna színt kap, esetleg feketére éghet, ha nem vigyázunk.
A légkeveréses sütővel egyszerűbb a dolgunk, 180 fokon 60 percig süssük.
(forrás: sutotok.com)