Így tárold el az almát!
A szüret megfelelő időpontja alapvetően befolyásolja az alma minőségét és a tárolási veszteségeket. A túlzott mértékben öntözött, vagy egyoldalúan nagy mennyiségű nitrogénnel ellátott gyümölcsök laza szöveteik miatt rövidebb ideig tárolhatóak. Hamar romlásnak indulnak.
Vagyis ha szedésnél sérült almával van dolgod, külön tárold az egészségestől és lehetőleg minél előbb fogyaszd el!
„A jégvert, varas, vagy kártevők által megsebzett terméseket csakugyan szükséges különválogatni”
– adta a tanácsot az agroforum.hu. A több hónapos tárolása főként az őszi és a téli fajtáknak lehetséges.
Melyiket meddig?
Fontos a hűvös, de fagymentes, jól szellőztethető helyiség. Legoptimálisabb, ha a tároló hőmérséklete 5 °C-nál nem magasabb és télen sem megy -1 °C alá. A legkedvezőbb a 90%-os relatív páratartalom, így akadályozva a termések fonnyadásának megakadályozását. Az alacsony páratartalmat edényekben kihelyezett víz elpárologtatásával vagy a padló permetezésével emelhetjük.
2 hetente ajánlott ellenőrizni
Ami romlásnak ered tedd a sütőbe vagy fogyaszd nyersen. S ne feledd: napi egy alma, az orvost távol tartja!
(fotó: pixabay)