Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ítélet a hagymapucolás közben élettársát megsebesítő pápai férfi ügyében

Pintér-Papp Eszter | 2024.03.04.

A Veszprémi Törvényszék gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt 2 év, 4 évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte azt a 37 éves férfit, aki 2022 májusában, Pápán egy konyhakéssel eltalálta élettársát.

A Veszprémi Törvényszék Sajtóosztályának közleménye szerint a bíróság ítéletében akként rendelkezett, hogy a próbaidő tartamára a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll. A bűncselekmény elkövetéséhez használt konyhakést elkobozták, és kötelezték a vádlottat a közel 140 ezer forintos bűnügyi költség viselésére.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett élettársi viszonyban éltek egy pápai lakásban. A vádlott 2022. május 25-én délután a lakásban tartózkodott a sértettel, két kiskorú gyermekükkel és egy ismerősükkel. A gyerekek a hálószobában televíziót néztek, miközben a sértett a szoba és a konyha között mozgott. Ezzel egyidőben a vádlott a konyhában a konyhapulttal szemben állva egy 30 centiméter hosszúságú, 14 centiméter pengehosszúságú késsel hagymát tisztított, míg a tanú a konyhában az étkezőasztal mellett ült egy széken. A vádlott a hagymatisztítás közben ideges lett azért, mert munka után neki kellett ételt készítenie, ezért veszekedni kezdett a sértettel. A vádlott a veszekedés során indulatos állapotba került, és miközben a konyhapulttól félig elfordult, a kést közepes erővel céltalanul elhajította. A kés a sértett hátának bal oldalát érve a bőr és a hasfal valamennyi rétegén áthatolt.

A vádlott – észlelve cselekménye következményeit – a sértetthez lépett, őt leültette egy székre, a sebéhez egy ruhát szorított, és telefonon mentőt hívott. A mentőszolgálat a sértettet a pápai kórházba szállította, ahol műtéti beavatkozást hajtottak végre rajta.

A sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az ágyéki gerinc bal oldalának szúrt-metszett sérülése közvetett módon életveszélyes állapotot eredményezett, a hasüreg megnyílásával megteremtette a hasűri fertőzés lehetőségét. Az életet közvetlenül veszélyeztető állapot az időben érkező szakszerű orvosi ellátásnak köszönhetően nem következett be.

A vádlott nem volt tudatában annak, hogy cselekményével sérülést okozhat élettársának, dühében eldobta a kést, miközben nem győződött meg arról, hogy azzal másban kárt tehet.

Az ítéletet a vádlott és a védő tudomásul vette, míg az ügyész a vádlott terhére, szándékos elkövetés megállapítása, valamint végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazása érdekében fellebbezést jelentett be, ezért az ítélet nem jogerős. Az ügyben másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

Illusztráció: Steve Buissinne képe a Pixabay -en.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: