Karácsonyi ötlettár Marcsi nénivel
Néhány nappal karácsony előtt izgatottan készülődünk, lehetőségeinkhez mérten díszítjük a lakást, tervezzük, mi kerüljön az ünnepen az asztalra, mi az, amivel boldoggá tehetjük családtagjainkat. Tegnap indult sorozatunkban Horváthné Bátor Mária, az Esterházy-kastély kézműves-foglalkoztatójának népszerű Marcsi nénije osztja meg ünnepi ötleteit az időigényesebb, költségesebb dekorációktól az egészen egyszerű alapanyagokból készült, csodálatos melegséget árasztó terítékig.
Marcsi néni örömmel tett eleget felkérésünknek és három különféle terítési ötletet, valamint számtalan díszítési lehetőséget is bemutatott, valamint az ünnepi asztalra kerülő édességek receptjeit is megosztotta velünk.
Ma csupa olyan dekorációs ötletet hoztunk olvasóinknak, melyekhez szinte minden háztartásban megtalálhatjuk a hozzávalókat.
Kezdjük rögtön a tüneményes hóemberes terítékkel! Marcsi néni egy élénk színű terítőre helyezte a különböző méretű fehér tányérokat, melyek a hóember testét adják. A kalapja szalvétából készült, a gombok, a szemek és az orr zselés cukorkából és földimogyoróból vannak, de erre a célra használható akár csokoládédrazsé, vagy bonbon is. A tányér mellett a gyertyatartó egy talpas pohárból készült. Marcsi néni a poharat pattogatott kukoricával töltötte meg, de használható erre a célra például mandula is. A poharat egy szép masni díszíti, a talpára kicsi tortapapír került és ezen áll a gyertya.
Szintén rendkívül mutatós asztali dísz, vagy süteménykínáló készíthető egy üres dunsztosüvegből, melynek alját csipkével díszíthetjük, apró fenyőágakkal, vagy termésekkel dekorálhatjuk. A képeken látható díszen Marcsi néni egy régi gombbal helyettesítette a terméseket. Az üvegre egy szép tálat illesztünk, melyen süteményeket, gyümölcsöket vagy egyéb finomságokat helyezhetünk az ünnepi asztalra.
Régi idők karácsonyainak hangulatát idézi az a gyertyatartó, melyhez a gyertyát Marcsi néni egy almába illesztette, majd kis masnival és fenyőágakkal díszítve egy pattogatott kukoricával teli pohárba állította.
Az Esterházy-kastély kézműves-foglalkoztatójának vezetője arra az esetre is tartogat kreatív ötletet, ha valaki készpénzt ad ajándékba. A boríték nem túl ünnepi csomagolás, de ha a felvételeinken látható módon, egy régi farmernadrág zsebéből kis ajándékcsomagot készítünk, melyet szalagokkal díszítünk, már sokkal stílusosabban ajándékozhatjuk a pénzt is.
Szintén csodálatos díszek készülhetnek, ha átlátszó gömböket gyöngyfűzéssel dekorálunk.
Horváthné Bátor Mária mai sütemény ajánlata a Non plus ultra, melynek elkészítését az Esterházy-kastély egyik adventi kisfilmjéből is megismerhetik.
A tészta hozzávalói: 25 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, kevés reszelt citromhéj, csipetnyi só.
Elkészítés: A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és kb. 3,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, sütőpapíros tepsibe helyezzük, ujjnyi távolságra egymástól.
A hab hozzávalói: 2 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, pár csepp citromlé.
Elkészítés: A tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével keményre felverjük és a korongokra halmozzuk.
A süteményeket 160 fokon kb. 15 percig sütjük. Akkor tökéletes, ha a korongok alja kicsit rózsaszín, a hab pedig fehér marad. A tepsiben hagyjuk kihűlni, végül két-két korongot lekvárral összeragasztunk.
Ezek voltak Marcsi néni karácsonyi ötlettárának mai ötletei. Holnap újabb dekorációs lehetőségekkel és recepttel jövünk. Addig is, jó készülődést kívánunk minden kedves olvasónknak!