Karácsonyi ötlettár Marcsi nénivel
Néhány nappal karácsony előtt izgatottan készülődünk, lehetőségeinkhez mérten díszítjük a lakást, tervezzük, mi kerüljön az ünnepen az asztalra, mi az, amivel boldoggá tehetjük családtagjainkat. Hétfőn indult sorozatunkban Horváthné Bátor Mária, az Esterházy-kastély kézműves-foglalkoztatójának népszerű Marcsi nénije osztja meg ünnepi ötleteit az időigényesebb, költségesebb dekorációktól az egészen egyszerű alapanyagokból készült, csodálatos melegséget árasztó terítékig.
Marcsi néni örömmel tett eleget felkérésünknek és három különféle terítési ötletet, valamint számtalan díszítési lehetőséget is bemutatott, valamint az ünnepi asztalra kerülő édességek receptjeit is megosztotta velünk.
Sorozatunk végére hagytuk azt a terítéket, amelyet Marcsi néni igazi mesevilágnak nevezett, a terítéknek, amivel például a nagymamák is várhatják unokáikat, ráadásul ehhez tényleg mindenki megtalálhat otthon minden hozzávalót.
A fehér terítőre egy élénk színű futó terítő került, erre fenyőágak, almák és elszórva pattogatott kukorica. Az egyszerű, fehér tányérra a futóval színben harmonizáló szalvéta került, erre állította Marcsi néni a kis tortacsipkéből készült angyalkát. Az evőeszközt szintén élénk színű szalvéta és tortacsipke öleli körül. Ezt a terítéket még kiegészíthetik a tegnapi összeállításunkban megismert gyertyatartók.
Marcsi néni mára is hozott egy ötletet arra, hogyan tehetjük személyesebbé a pénz ajándékozását. Tortacsipke angyalkával díszített, saját készítésű üdvözlőlapot ajánl ma erre a célra.
Rövid videónkban láthatnak egy tobozokból készült függeszthető karácsonyi díszt is, melyet szalagokkal, fenyőágakkal és piros bogyókkal díszített az Esterházy-kastély foglalkoztatójának vezetője.
Utolsó összeállításunk végére is hoztunk egy süteményreceptet Marcsi nénitől:
Florentin szelet:
Az omlós tészta hozzávalói: 30 dkg liszt, 18 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, kiskanálnyi sütőpor, egy csipet só.
A massza hozzávalói: 10 dkg vegyes, apróra vágott, vegyes, kandírozott vagy szárított gyümölcs: cseresznye, citrom, narancs, datolya stb., 1,25 dl tejszín, 5 dkg méz, 5 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 15 dkg mandulaforgács.
Mártogatni: 15 dkg étcsoki
Elkészítés: A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük. (A tetejét egy szalvétával letakarjuk.)
A cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk, a tejszínt, a mézet, a margarint és a cukrot rövid ideig „összeforraljuk”. Levesszük a tűzről és belekeverjük a felaprított gyümölcsöket és a mandulaforgácsot. Kihűtjük.
A tésztát egy 30×35 cm-es szilikonos sütőpapíron kinyújtjuk. (Marcsi néni tanácsa: 2 papír között is lehet nyújtani, 3-4 mm vastagra.)
Lehúzzuk róla a felső papírt és a tésztát a tepsibe tesszük. Egyenletesen elkenjük rajta a masszát és 180 fokos sütőben, a középső rácson kb. 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta alja már kicsit rózsaszín és a töltelék itt-ott megpirult – ez főleg a mandulán látható.
Kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd keskeny, téglalap alakú szeletekre vágjuk. (Marcsi néni tanácsa: 3×7 cm-es szeletekre vágjuk!)
Végül felolvasztjuk az étcsokoládét és a szeletek mindkét végét kb. 1 cm mélyen belemártjuk. Rácsra tesszük lecsepegni.
Ezzel véget ért karácsonyváró, ötletkínáló sorozatunk. Reméljük, sok család karácsonyán visszaköszönnek majd a Marcsi nénitől kapott ötletek, tanácsok!
Áldott, békés karácsonyt és jó egészséget kívánunk mindenkinek!