Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ógyallai vendégek a Szélesvíz bemutatóján

Huszár Hajnal | 2024.04.04.

Nemcsak a Széles című folyóirat tavaszi lapszámával ismerkedhettek meg az érdeklődők a csütörtök esti bemutatón, hanem az ógyallai Parabola című, magyar nyelvű közéleti havilappal is, Mátyus Alíz, a pápai folyóirat főszerkesztője ugyanis meginvitálta felvidéki testvérvárosunk lapjának készítőit.

Bagin Árpád, a Parabola főszerkesztője örömmel mutatta be kiadványukat és mesélt annak tíz éves történetéről. Mint mondta, lapjukat társadalmi munkában készítik, jellemzően helyi szerzők munkáit jelentetik meg és a kultúra, közélet minden szegmensét megjelenítik az újságban.
-Mátyus Alízzal 2019-ben találkozhattak az ógyallaiak, azóta is tartjuk és erősítjük kapcsolatunkat. Nagyon sok tanáccsal segíti munkánkat – mesélte, hozzátéve, meglátása szerint az ilyen városi folyóiratok nagy értéket képviselnek a közösség életében.

A Városházán tartott találkozón dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a Szélesvíz tizenegyedik évfolyamának első lapszámát, a folyóirat szerzőit, olvasóit és az ógyallai vendégeket. Emlékeztetett, Ógyallával 2017 óta van testvérvárosi szerződése városunknak. A városvezető a Szélesvíz borítóképe kapcsán felidézett egy történetet a 300 évvel ezelőtt született Franz Anton Maulbertsch festményeiről és Nemcsics Antal festőművészről, no és persze kettejük városunkhoz való kapcsolódásáról.

A folyóiratot ezúttal is Mátyus Alíz mutatta be az érdeklődőknek, megszólaltatva a jelenlévő szerzőket. A lapbemutató különlegessége volt, hogy a Édes Lászlóné Maradics Ágnes A zene összeköt című írásának főszereplői, a KELLA és a Con Spirito együttes egy-egy zenemű előadásával örvendeztette meg a jelenlévőket.

A főszerkesztő a Szélesvíz tartalmából többet is kiemelt, köztük Somfai Balázs két évfordulós írását, a Tapasztalatban gazdag járás című új rovatot, a 100 éve született Huszár Jánosra emlékező írásokat, de szólt a Schneider testvérekkel készült interjúról, a 30 éves Győry-gyűjteményhez kapcsolódó írásokról is.
-Jónéhány olyan írás van a lapban, ami kiemelhető a mostani számból és amiről szívesen beszéltem a bemutatón – összegezte a főszerkesztő, akitől megtudtuk, a szerkesztés során összehangolja a Szélesvíz aktuális számának témáit a Művelődéstörténeti Társaság életével, így mindkettő gazdagabbá válik.


 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: