Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Ökológiai módszertan, életpálya, stresszkezelés, érzelmi intelligencia

Huszár Hajnal | 2023.10.13.

Miben segítselek, hogy könnyebb legyen? – ezzel a címmel szervezett ma regionális szakmai napot óvodapedagógusok részére a Pápai Városi Óvodák. A szakemberek olyan előadásokat válogattak össze a rendezvényre, melyek a mindennapok tevékenységéhez nyújtanak hiteles, hasznos információkat. A konferenciára a pápai intézmények munkatársai mellett több mint ötven óvodapedagógus érkezett más településekről.


A résztvevőket Horváthné Végh Judit, a Pápai Városi Óvodák igazgatója és Menyhártné Kovács Bernadett igazgatóhelyettes köszöntötte, a Fáy András Lakótelepi Óvoda apróságai pedig kedves szüreti műsort adtak. A szakmai napon Unger Tamás alpolgármester elismeréssel szólt a Pápai Városi Óvodák tevékenységéről és a rendszeresen megtartott szakmai napokról, melyek a tudás és szakmai tapasztalat továbbadását célozzák. Mint mondta, pedagógusként nagyon fontosnak tartja az érzelmi intelligencia fejlesztését kisgyermekkorban és örömmel látta, hogy a konferencia is foglalkozik ezzel a fontos témával.

De nemcsak erről, hanem számos más témáról is hasznos információkat szerezhettek a résztvevők. Somlai Nikolett Rózsa, a Pápai Városi Óvodák szakmai intézményvezető-helyettese elmondta, rendezvényük címe és az előadások is két irányba mutatnak.
-Egyrészt szólnak az óvodapedagógusoknak, hogy miként változzanak, hogyan kezeljék a különböző helyzeteket, milyen módszertanokhoz nyúljanak. De a rendezvény címében feltett kérdés a gyermekekre is vonatkozik, hiszen a megtanultak, az új dolgok a gyermekekben érnek célt – fogalmazott.

Somlai Nikolett Rózsa maga is előadója volt a szakmai napnak, egy filmmel mutatta be az Erdei ösvényeken ökológiai érzékenyítő programot, mely második éve tart a városi óvodában.
-Ez a tehetséggondozó programunkról szóló módszertani film, a fenntarthatóságra nevelésről, a környezettudatos magatartásról, az ökológiai én formálásáról. A film a huszárokelőpusztai erdei iskolában készült, megmutattuk, hogy módszertanilag hogyan épülnek fel a foglalkozások, milyen sajátosságaik vannak és rengeteg ötletet hoztam a kollégáknak, hogy mindenki vigyen haza belőlük és próbálja ki – mesélt a filmről és a programról a szakmai intézményvezető-helyettes.

A rendezvényen Nemesné Estók Szilvia köznevelési szakértő mester coach az életpályával kapcsolatban tartott részletekbe menő előadást, Kiss-Kocsis Ágnes Európa szakértő, mester coach pedig a stressz hatásairól és kezelésének módszereiről beszélt.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése a sikeres nevelés kulcsa – a téma elismert szakértője Uzsalyné Pécsi Rita PhD neveléskutató is részt vett a szakmai napon. Sodró lendületű, a jelenlévőket is bevonó előadása nagyon sok hasznos információt és ötletet adott az óvodapedagógusoknak. A szakértő szerint az óvodákban egyre inkább az értelmi intelligencia fejlesztése kerül előtérbe, pedig az érzelmi intelligenciára kellene koncentrálni.

-Azt látjuk a gyermekeknél és maguknál is, hogy rengeteg mindent tudunk, de nem tudjuk alkalmazni, nem tudjuk kreatívan felhasználni, mert ahhoz szükséges a fejlett érzelmi intelligencia – mondta. Előadásában arról szólt, hogy mi az, ami előhozza az érzelmi intelligencia készségeket és miért nem működik a "százszor megmondtam" módszer. Hangsúlyozta, az óvodapedagógusok érzelmi intelligenciájának fejlesztése legalább olyan fontos, mint a kisgyermekeké és sok gyakorlati tanáccsal segítette a résztvevőket az érzelmi intelligencián alapuló neveléshez.


 
Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: