Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
NŐI NAPOZÓ

Ökotudatos utazók

Szigeti-Aszódi Szilvia | 2023.10.05.
Az ökoutazás egyre szélesebb körben terjed, amelynek lényege, hogy a lehető legkisebb környezeti nyomot hagyjuk magunk után. A felelős utazás része, hogy minimalizáljuk a repülővel való utazás gyakoriságát, ahogy azt is, hogy megpróbáljuk minimalizálni a talajba kerülő kemikáliák mennyiségét. Ez az is jelentheti, hogy az általunk használt naptejek, szappanok, tusfürdők, samponok, mosogatószerek vagy éppen autómosó folyadékok esetében organikus, környezetbarát opciókat használunk. De az ökotudatos utazók azt is figyelembe veszik, hol szállnak meg, miket esznek, vagy hogy mennyi szemetet hagynak maguk után.

 

Caitlin például nagyon tudatosan pakol be, szigorúan 10 kilós kézipoggyásszal vág neki a nagyvilágnak, ami tartalmaz olyan saját, műanyag ételhordó edényeket, tányérokat és evőeszközöket is, amelyekkel kiváltja az éttermekben, szállodákban az eldobható papírtányérokat és -poharakat.

15 éves kora óta ökotudatosan utazik
Caitlint 15 éves kora óta foglalkoztatja, hogy az utazásaival mennyire károsítja a környezetét, az első és legfontosabb változtatás, amit Caitlin kieszközölt, az volt, hogy amikor csak lehetett, felcserélte a repülést „vitorlázásra és vasútra”.

A Dublinból származó 31 éves nő igyekszik elkerülni a repülőjáratokat, több mint 1800 mérföldet tett meg Görögországtól az Egyesült Királyságig, kizárólag busszal, vonattal és komppal, míg párja, a 28 éves Adam Boyle egészen Japánig utazott anélkül, hogy egyetlen repülőre is felszállt volna.

Hogy még inkább környezettudatos legyen az útjuk, a pár számos technikát dolgozott ki, többek között „kapszulagardróbot” visznek magukkal, azaz olyan ruhák kis gyűjteményét, amelyek bármilyen alkalomra kombinálhatóak.

Caitlin emellett természetes samponrudakat és fogkrémtablettákat is alkalmaz, amelyek műanyagmentesek. Kerülik a szállodákat, és mindig otthagyják az ajtón a „ne zavarjanak” táblát, mondván, otthon sem cserélnénk lepedőt és törölközőt mindennap.

Folyamatosan úton
2019-ben kilenc országot látogatott meg, köztük Görögországot, Olaszországot, Szlovéniát, Horvátországot, Németországot, Luxemburgot, Belgiumot, Angliát és Írországot, és csak egyszer szállt repülőre. Caitlin azt mondja, nem hagy maga után ételmaradékot, ezeket később elfogyasztja, legyen az egy szelet naan kenyér, fél keksz, vagy maradék sült zöldség.  

Alvásturizmus: az utazók végre aludni szeretnének, nem kalandozni
„Legközelebb, amikor elutazol a hatalmas poggyászoddal, jegyezd fel, hogy valójában miket vettél fel – mondta Caitlin, aki egyébként a marketing területén dolgozik. Majd hozzáteszi: – Nagy az esélye annak, hogy hazaérve a táskádban lévő ruhák felét nem is viselted, és a semmiért cipelted át azokat a fél világon.”

Bár általában igyekszik barátoknál és családtagoknál megszállni, amikor csak teheti, a zöld energiával működő szállodákat választja, és azon van, hogy a személyzetének minél kevesebb dolga legyen. Szerinte nettó energia- és vízpocsékolás, hogy ezeken a helyeken napi szinten cserélik, mossák az ágyneműket, törölközőket, és legalább ekkora pazarlásnak érzi az all inclusive szállodai étkeztetést, amikor a vendégek annyit fogyaszthatnak, amennyit nem szégyellnek. 

Kiiktat minden felesleges műanyagot
Caitlin mindig előre telefonál a szállodákba, hogy távolítsák el az ingyenes fürdőszobai kis flakonos termékeket, beleértve a tusfürdőt, sampont és kondicionálót, mert viszi magával a saját szilárd samponját, kondicionálóját, fogkrémjét.

 

„Nincs szükségem a kis műanyag flakonokra, amelyek a végén az újrahasznosításban vagy – ami még valószínűbb – a hulladéklerakóban végzik” – mondja.

 Caitlin szokásai talán drasztikusnak tűnhetnek, de egy-két tanácsán érdemes elgondolkodni, hiszen közös érdekünk, hogy a nyaralásunk, pihenésünk során ne károsítsuk tovább az egyébként is végtelenül leterhelt környezetünket. Érthető, ha egyre többen próbálják ki az eco-roadtripet is, amelynek lényege, hogy egy nemzeti parkon keresztül, a  hegyekben vagy vízpart közelében utazunk a nyaralás alatt, újabb és újabb élményeket gyűjtve. Az út során megállhatunk egy kajaktúrára, biciklizni, vagy végigjárni izgalmas túraútvonalakat, az éjszakát pedig tölthetjük ott, ahol éppen ér minket. 

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: