Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KULTÚRA

Ön szerint milyen madár?

Horváth Andrea | 2023.09.07.

Egy gyönyörű, ritka darab látható az Esterházy-kastélyban a hónap műtárgya sorozatban. A 18. század végén készült, gazdagon díszített támlás, vagy ahogy a leírásban szerepel hátas szék kapott helyett a földszinten. A bútordarab egykor az eszterházai – ma fertődi – kastély berendezéséhez tartozott. Ezt bizonyítja a leltárjegyzék is: „Eszterházai várkastély fsz.74.szoba 110”. 

Érdemes elidőzni a faragványokon. A gazdagon díszített széken kígyók tekeregnek, a széklábak bambuszágakat formáznak, a támla koronáján virágcsokor. Az ülőrész alatt, három oldalt középen keleties fejet faragtak ki, a bambuszszárat formázó lábrészeket virágminták díszítik. 

A támlarészén harangok és madárfejek láthatók – s itt álljunk is meg. Még a pápai kastély munkatársai között sincs egyetértés abban, hogy milyen madarat láthatunk.  A leírókarton szerint hattyúfej van a támlán, de ezt azonnal elvetették. A szárnyvégek feketék, ezért többen is a gólyára szavaztak, viszont a csőr nem piros. A legvalószínűbb, hogy szürkegém adta az ábrázolás alapját, mondta Huiber Edit történész. A kínaiaknál ez a madár szívesen és sokat megjelenített motívum, mindjárt kiderül, hogy ez miért fontos.

Ugyanis 1773 szeptemberében két napot töltött Eszterházán Mária Terézia, s erre az alkalomra Esterházy Miklós egy kínai tánctermet építtetett. A szék vélhetően vagy a később leégett kínai táncterem, vagy a tíz évvel utána, 1783-ban épült kínai kerti épület berendezéséhez tartozott. 

A pápai múzeum birtokába Mithay Sándor révén került, s egy pápai aranyozó mester restaurálta – kiválóan, mondta Huiber Edit.


 • Friss hírünk
  ZENE

  Visszatér a sokoldalú énekesnő

  Nelly Furtado (1978) utoljára 2017-ben adott ki albumot, de most megtört a csend:...

  Elolvasom »
  Követés:Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: