Küldj üzenetet

Amennyiben kérdése lenne hozzánk, küldje el nekünk!

Vagy keress információt oldalunkon:

Követés:
PÁPA - KÖZÉLET

Összefonódik a múlt és a jövő

Horváth Andrea | 2024.04.17.

Folytatjuk a Pápai Városi Óvodák tagintézményeit bemutató sorozatunkat. Az Erzsébetvárosi Tagóvoda a Felsőváros területén, családi házas övezetében található. A tagóvoda  4 csoportban 95 gyermek ellátását biztosítja.

Az óvoda épületét tavaly újították fel. Sajátos nevelési igényű gyermekek befogadására kijelölt intézmény, ezért itt is fontos az elfogadás és a befogadás. Kiemelt terület az érzelmi képességek fejlesztése, ezért az óvodában három csoportban is Kerekítő Manó programmal dolgoznak, melyből kettő már mintacsoport. Az óvó nénik azt vallják, amit J. Kovács Judit, a program kidolgozója, hogy a gyermek kerek világba születik és élete az édesanyja karjaiban kerekedik ki. Egyrészt ezt az anya-gyermek kapcsolatot szeretnék átemelni az óvodába az ölbeli játékokon, népi mondókákon keresztül, másrészt a módszer élménypedagógiai jellegére is építenek. 

Nagyon nagy hangsúlyt kap a szülők és az óvoda kapcsolata. A szülők részesei lehetnek az előkészületeknek, évente négy családi délutánt szerveznek. Márton napi családi délutánjuk az óvodában
kezdődik, majd a közeli Erzsébet liget pavilonjához lámpásaikkal átsétálva előadják a gyerekekkel műsorukat. A Nagyi napot 2023 őszén szervezték meg először a nagymamák, dédnagymamák és unokáik részvételével, a népmese világnapjához kapcsolódóan. 

A digitális pedagógia is jelen van az óvodák életében, az itt dolgozó óvónők egy olyan program kidolgozását tűzték ki célul, ami a programozás alapismereteinek játékos elsajátítását segíti. Mindezt egy kis robotméhecske, egy padlórobot segíti, ami a gyerekek keze által programozható. Ez a robot egy színes négyzetrácsos kis alaplapon halad, ami számos ismeret nyújtására alkalmas. Ezt szeretnék tehetséggondozás formájában tudatosabban használni az óvó nénik.

Mindezek mellett az Erzsébetvárosi oviban is fontos a hagyományőrzés, nagyon tetszett például a gyerekeknek a tavaszi kiszézés, ehhez kapcsolódóan is sok dalt, mondókát tanultak.

Keresés tartalmaink között

Kérjük adja meg a keresett kifejezés az alábbi mezőben: